EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Шанхай: Задължително разделно събиране на боклук

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Шанхай: Задължително разделно събиране на боклук

mail18:02 | 03.07.2019прегледи 766 коментарикоментари 0


В Шанхай, един от най-големите градове в света с население 23 милиона души, от 1-ви юли започва прилагането на задължителна схема за разделно събиране на боклука, съобщи Ройтерс.

Хората ще трябва да преценяват дали това, което изхвърлят е "мокро", "сухо", "опасно" или може да се рециклира.

Вече шеста година Китай води война срещу замърсяването, резултатите, от която трябва да бъдат не само по-чист въздух, почви и води, но също така трябва да се модернизира икономиката на страната и да се използват всеобхватно ресурсите, включително отпадъците.

Подобряването на рециклирането на боклука е решаващо за стратегията на Китай, като градовете се чудят как да се справят с купищата отпадъци, задръстващи реките или заровени на опасни сметища.

Гражданите на Шанхай намират системата за сложна, като всеки боклук сега трябва внимателно да бъде класифициран - от квитанции до полуизяден рак. Жителите на града не се радват и затова, че ще трябва да си цапат ръцете.

"Голяма разправия е", коментира 68-годишен жител на града.

Найлоновите торбички трябва да се слагат в една кофа, а ако са мръсни - да се изчистват, и така да си цапаш ръцете. Наистина е нехигиенично, каза той.

Макар Шанхай да нае 1700 инструктори и да проведе 13 000 обучителни сесии, объркани граждани питат в социалните медии как да сортират боклук като батерии, косми, месо с кокал или плодови обелки и семки. Правителството направи мобилно приложение, за да отговаря на запитванията.

Шанхай цели да изгаря или рециклира всичкия боклук. Градът също така ще ограничи използването на прибори за хранени за еднократна употреба от днес.

Китай строи стотици централи за производство на енергия от боклук. Освен това въвежда схема, наречена "свободен от боклук град" и изгражда високотехнологични "бази за пълно използване" в страната.

Освен това Китай намали обема на боклука, който внася, достигащ преди 60 милиона тона годишно, за да насърчи рециклирането на местния боклук.


Тагове: Шанхай, боклук
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1972