EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Шансовете на ЕС за нисковъглеродната икономика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Шансовете на ЕС за нисковъглеродната икономика

mail17:50 | 02.02.2011прегледи 498 коментарикоментари 0


Премиерът Борисов пътува утре за Брюксел, където в петък ще е редовното заседание на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС, на която се очаква да доминират две теми - енергетика и иновации. Очаква се Европейският съвет да даде политически насоки за формирането на нова енергийна стратегия на ЕС за периода до 2020 г., съобщи правителственият пресцентър.
На срещата ще бъде обсъдено по какъв начин може да се подкрепи преминаването към ефективна нисковъглеродна икономика и по-голяма сигурност на доставките. Ще бъдат определени насоки за подобряване на функционирането на европейския енергиен пазар, по-специално - по отношение на липсващи ключови връзки, за насърчаване на иновативни решения за устойчива енергетика, както и за осигуряване на ефективна координация и последователност на външните действия на Съюза в областта на енергетиката.
Дискусиите по отношение на иновациите ще бъдат съсредоточени върху начините за стимулиране на потенциала на Европа за посрещане на най-критичните обществени предизвикателства, пред които е изправена Общността. От Европейския съвет се очаква да определи насоки за доизграждане на европейското научноизследователско пространство, подобряване на рамковите условия за иновации, улесняване на достъпа до финансиране и опростяване и рационализиране на програмите на ЕС.
След пристигането си в Брюксел утре премиерът Борисов и колегите му от Чехия, Словакия, Румъния, Унгария и Полша ще участват в работна вечеря с председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу. На нея ще се обсъжда осъществяването на приоритетния за Евросъюза енергиен коридор "Север-Юг".

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg