EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Шанс за втори лифт на Банско

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Шанс за втори лифт на Банско

mail06:55 | 21.11.2017прегледи 10184 коментарикоментари 0


Абсолютно всички присъстващи се обединиха около общото становище, че по никакъв начин не трябва да се продължава проблемът с големите струпвания в основата на лифта, който отвежда туристите нагоре към ски зоните. Това е много сериозен проблем, на който трябва час по-скоро да бъде намерено решение. С построяването на втори лифт, което е главната цел на тези промени, ще се облекчи възможността туристите да стигат до ски зоните. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов на брифинг в сградата на Министерски съвет след кръгла маса по предложението на кмета на община Банско Георги Икономов за завършване на процедурата по изменение на действащия План за управление на Национален парк "Пирин". На срещата е било обсъдено и предложението за изготвяне на проект за даване на съгласие за сключване на допълнително споразумение за изменение и допълнение на концесионния договор за "Ски зона с център гр. Банско".
Вицепремиерът цитира еколога Андрей Ковачев, който по време на срещата е казал, че не е против втори кабинков лифт. "Като цяло това беше една обща позиция на всички, които присъстваха", добави Валери Симеонов. Той допълни, че е бил поставен само един въпрос, свързан с екологията. По думите му това означава, че няма някакви рискове даже от гледна точна на хората, които са се ангажирали със защитата на екологията на България.
Според заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика в новия концесионен договор са предвидени промени и в плащанията, което ще доведе два пъти по-големи постъпления от бъдещата концесия. Той акцентира, че се предвижда разрешаване на строителство само на нови ски съоръжения - лифтове, влекове, писти, но на концесионната територия няма да се разрешава строителство на сгради за хотели, къщи за гости.
Според министъра на околната среда и водите Нено Димов промяната на концесионния договор е необходима, защото договорът е подписан през 2001 година и тогава не е имало опит в тази сфера. По думите му този опит е довел до текстове, които водят до много спорове.
Той уточни, че в стария концесионен договор са предвидени санкции само от гледна точка на приходите, докато не са били предвидени санкционни режими за опазването на околната среда, което е предвидено в новите промени. Той обясни, че това от екологична гледна точка е изключително важно.
И вицепремиерът Валери Симеонов и министър Димов поясниха, че бъдещо строителство на втори кабинков лифт в Банско ще трябва да мине през задължителна оценка на въздействие и обществено обсъждане. Но това може да стане едва, след като първо Министерският съвет вземе решение за промяна на концесионния договор за ски зоната в Банско./БТА


Тагове: Банско, лифт
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886