EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Чуждият печат за Кр. Георгиева

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Чуждият печат за Кр. Георгиева

mail10:26 | 29.09.2016прегледи 999 коментарикоментари 0


Европейският комисар за бюджета Кристалина Георгиева се включи в надпреварата за следващ генерален секретар на ООН, след като българското правителство издигна кандидатурата й в последния момент, пише британският в. "Файненшъл таймс".
Този ход беше предшестван от продължили месеци политически маневри - от Берлин до Москва, минавайки през София, и е поредният обрат в 18-месечната кампания за избирането на наследник на Бан Ки-мун начело на световната организация, коментира изданието.
Георгиева призна, че има трудната задача да спечели подкрепа преди решаващо гласуване следващата седмица, при което постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН за първи път ще разкрият предпочитанията си към кандидатите за генерален секретар. "За една седмица трябва да направя това, което другите кандидати са направили за една година", каза тя пред "Файненшъл таймс".
В надпреварата участват още деветима кандидати, а след досегашните предварителни гласувания в Съвета за сигурност като фаворит се очертава бившият португалски министър-председател Антониу Гутериш. В списъка е и още един български кандидат - генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.
"Файненшъл таймс" посочва, че българското правителство е оттеглило подкрепата си за Бокова по настояване на Германия. Берлин има благосклонно отношение към Георгиева, която произхожда от същото десноцентристко европейско политическо семейство като германската канцлерка Ангела Меркел. Германците обаче се мъчат да осигурят подкрепата на Русия за нея, въпреки че имаше информации, че Берлин е отправил призиви в тази насока към руския президент Владимир Путин на срещата на върха на Г-20 в Китай този месец.
Руското външно министерство разкритикува политическите маневри на Германия. Външното министерство в Берлин категорично отрича съобщенията за германска намеса, отбелязва изданието.
В ООН има негласно споразумение, че следващият генерален секретар би трябвало да е жена и да е от Източна Европа, а Георгиева отговаря на тези критерии. Тя също така би била първият човек, говорещ руски, който заема поста. Видната й роля в Европейския съюз обаче създава проблеми, тъй като Брюксел наложи санкции на Русия заради действията й в Украйна през 2014 г. Освен това според дипломати Георгиева няма непосредствен дипломатически опит, особено в решаването на конфликти. Някои служители в Европа се оплакват, че тя е вкарана в надпреварата, за да бъдат неутрализирани възможни социалистически съперници като Гутериш, пише "Файненшъл таймс".
Кандидатурата на Георгиева беше издигната ден, след като българският министър-председател Бойко Борисов разговаря по телефона с Путин. Смята се, че Русия като един от постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН има ключово значение за осигуряване на подкрепа за кандидатурата на Георгиева, изтъква американският в. "Уолстрийт джърнъл".
Георгиева, която е заместник-председател на Европейската комисия и е работила в Световната банка, е смятана за кандидат с по-големи шансове от Бокова, която се нареди на шесто място на последното от проведените досега предварителни гласувания в Съвета за сигурност. Очаквано беше, че българското правителство ще оттегли подкрепата си за Бокова и ще номинира Георгиева, пише изданието.
Радио Нова Зеландия отбелязва, че според анализатори след включването на Георгиева в надпреварата за генерален секретар на ООН шансовете на новозеландската кандидатка Хелън Кларк на практика стават нулеви. На последното гласуване в Съвета за сигурност Кларк се класира седма.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg