EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Чуждите компании вдигат заплатите у нас

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Чуждите компании вдигат заплатите у нас

mail06:30 | 12.02.2018прегледи 14352 коментарикоментари 0


От 1 март основната заплата на операторите в завода за автомобилни кабелни инсталации Язаки Димитровград ще бъде увеличена, като стартовото възнаграждение става 575 лв., а след 6 месеца трудов стаж операторите ще получават 600 лв. Компанията въведе и бонус система, която е обвързана с липсата на отсъствия от работното място. Всеки оператор, който спазва своя месечен график, получава още 280 лв. към основната си заплата. Допълнителните придобивки за служителите се увеличават и с двойно по-високата стойност на ваучерите за храна, която от 1 януари вече е 60 лв.

В резултат на тези въведения доходът на операторите с 6-месечен стаж стига до 940 лв. Служителите ползват безплатен транспорт, двустепенно меню в столовата на завода за 50 стотинки, 24-часово медицинско обслужване. Заводът стартира и програмата за наемане на нови служители  - „Доведи приятел“. Тя дава възможност на всеки служител да спечели допълнително 230 лв. за всяка успешна препоръка, която е направил. Кампанията е активна до края на май 2018 г.  Заводът в Димитровград е третият в групата заводи на Язаки у нас, след тези в Сливен и Ямбол. Официалното откриване на Язаки Димитровград ще бъде през април 2018 г.

-----------

За първи път чужд инвеститор у нас целенасочено обявава публично заплатите на свои служители чрез медиите. По всяка вероятност това ще стане практика, тъй като привличането на работна ръка става водещ приоритет за бизнеса у нас. Преди дни австрийски компании също признаха, че идеята за по-високи заплати не ги плаши и е част от стратегията им за следващите месеци.

Синдикатите от година настояват не само за ръст на МРЗ, но и на СРЗ. 1000 евро да стане СРЗ в България до 2022 г. Това е целта, която КНСБ си поставя, според президента й Пламен Димитров. По думите му, ако всяка година доходите нарастват със 100-150 лева, то след пет години СРЗ ще стане 1800 лв. „Това е възможно при ръст на БВП от 4,5%, данните сочат, че през 2016 г. бизнесът е генерирал печалба от 18 млрд лв.“. Според изследване на синдиката 1000 евро месечна заплата е психологическата граница, която би задържала българите в страната. Средната работна заплата в момента е 1037 лв.

Според председателя на УС на АИКБ Васил Велев ръстът на РЗ трябва да е следствие от ръст в производителността, като допълва, че при ръст на производителността от под 4%, 10% ръст на МРЗ не е добро решение. „МРЗ се определя едностранно от МС под натиска на синдикатите“, каза Велев и посочи, че съотношението между МРЗ и СРЗ у нас е над средноевропейското ниво, а нискоквалифицираният труд е надценен. В последните години МРЗ догонва бързо средната. Така се оказва, че все повече хора работят на минимална заплата. А това, според работодателите, изкривява пазара ,  хора без квалификация взимат почти същите възнаграждения като тези с образование и опит.  И все пак над 70% от работодателите смятат да увеличават възнагражденията, 33% от тях планират увеличение на инвестициите, показва проучване на АИКБ.

Очевидно е, че при разкриване на нови мощности, какъвто е случаят с японската компания, за която заводът в Димитровград е трети за България, заплатите се оказват водещ фактор при набиране на работна ръка и компанията е склонна да предлага по-високи заплати на новопостъпилите, а и да не забравяме, че безработицата в  Димитровград е 6.27%.

 

-------------------------

„Язаки България“ ЕООД е 100% собственост на японската Yazaki Corporation – глобален производител на автомобилни компоненти и оборудване.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4157