EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Чуждите инвестиции в Китай достигнаха $23 млрд.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Чуждите инвестиции в Китай достигнаха $23 млрд.

mail09:59 | 25.11.2010прегледи 513 коментарикоментари 0


Излишъкът по текущата сметка на Китай се е удвоил през третото тримесечие спрямо същия период на миналата година благодарение на силното търсене на китайски стоки, съобщи управлението за търговския обмен на Китай, цитирано от Франс прес.
Излишъкът по текущата сметка, отчитащ търговията със стоки и услуги, както и заплатите и дивидентите, е скочил със 103 процента за една година до 102,3 милиарда долара в периода от юли до септември.
За първите девет месеца на годината излишъкът е нараснал с 30 на сто на годишна основа до 204 милиарда долара.
Нетните преки чужди инвестиции, които не са включени в баланса на текущата сметка, са достигнали 23 милиарда долара през третото тримесечие спрямо 21 милиарда долара през второто.
През 2009 година излишъкът по текущата сметка на Китай спадна за пръв път от осем години, като се понижи с 35 на сто до 284,1 милиарда долара в резултат на финансовата криза, която се отрази на износа.
Оттогава насам износът отново започна да нараства бързо, достигайки 22,9 процента през октомври.
Неравновесията по текущите сметки бяха една от основните теми на срещата на Г-20 тази есен, като Съединените щати изразиха желание да се постигне компромис и държавите да се ангажират тези дисбаланси да бъдат ограничени до 4 процента от брутния вътрешен продукт (БВП).
Изправени пред съпротивата на Китай и други големи износители като Германия, САЩ се отказаха да настояват за такова ограничение.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg