EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Чуждите вериги:Не печелим милиарди!

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Чуждите вериги:Не печелим милиарди!

mail06:40 | 17.01.2014прегледи 2682 коментарикоментари 0


Сдружението за модерна търговия /СМТ/ категорично отхвърля твърдението, че чуждестранните търговски вериги, част от които са негови членове, изнасят милиарди в чужбина, вместо да плащат корпоративен данък в страната. EconomyNews.bg получи декларацията на СМТ.

През есента на миналата година  депутата от левицата Спас Панчев, обяви, че се подготвя законопроект, който да забрани на чуждите супермаркети да работят в събота и неделя, като така ще се подпомагнат българските магазини. Преди дни депутатът от БСП Румен Гечев обвини веригите, че изнасят милиарди лева печалба от България.

В документа на сдружението се посочва още:

„Силно сме разтревожени от разпространяването на манипулативни и неверни твърдения за чуждестранните търговски вериги от представители на законодателната власт.”„Безпочвените обвинения към реномирани европейски компании не допринасят за решаването на предизвикателствата пред българската икономика. Нещо повече, те влошават бизнес средата в момент, когато привличането на инвестиции е от ключово значение за икономиката, заетостта и фиска.”, допълват от сдружението.

Организацията категорично отхвърля като невярно твърдението, че чуждестранните търговски вериги, част от които са членове на сдружението, изнасят милиарди в чужбина, вместо да плащат корпоративен данък в страната. Всички български компании, включително търговските вериги, плащат корпоративен данък, когато реализират печалба. Корпоративният данък в България е благоприятен и няма икономически стимул да се изнасят печалби, уточняват още от сдружението.

Поставя се въпросът дали е възможно да се реализира печалба всяка година и колко български компании са на печалба в условията на икономическа криза и свито потребление в страната. В това отношение търговските вериги не са по-различни от която и да е друга компания и твърденията за „изнасяне на милиарди“ са погрешни или некомпетентни. Независимо от тежката икономическа ситуация търговските вериги продължават да бъдат големи и дългосрочни инвеститори в страната, се допълва в становището.

Какво още се казва в анализа на търговците?

„Нашите инвестиции, които са равни на общите бюджетни приходи от данък печалба в България за близо три години, създават заетост и работят за българската икономика. Освен това бюджетните приходи от данък печалба са пренебрежимо малки (едва 5 лв. от 100 лв. приходи) спрямо основните приходоизточници в държавния бюджет - ДДС, акцизи, осигуровки и данък върху доходите, които носят общо 70 лв. от всеки 100 лв., събрани от държавата. И точно при тях големите търговски вериги имат значителен принос, което ги нарежда сред най-значимите данъкоплатци в страната.

Ние сме подложени на масирани проверки и ревизии от страна на данъчната администрация. Но те не ни притесняват. Защото уважаваме и спазваме българските закони, включително данъчните. И приключилите вече ревизии потвърждават това.

Сдружението за модерна търговия апелира към всички участници в дебата за по-добро функциониране на веригата от доставки на бързооборотни стоки, в името на добрата бизнес среда да не разпространяват вредни митове и да се отнасят с уважение към фактите, като проверяват тяхната коректност от достоверни източници, преди да ги изнесат публично. „

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg