EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Чужди компании напускат Китай ?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Чужди компании напускат Китай ?

mail08:45 | 28.06.2023прегледи 615 коментарикоментари 0


Чуждестранните компании започват да преместват инвестициите си и азиатските си централи от Китай в други страни от региона, тъй като законовите предизвикателства и ограничения растат, съобщава Асошиейтед прес, като се позовава на доклад на Европейската търговска камара в Китай.

Според документа компаниите са все по-обезпокоени от засиления контрол, на който са подлагани, правителствената протекция на техните китайски конкуренти и липсата на действие по реализиране на обещаните реформи. Дружествата страдат и от забавянето на китайската икономика и от ръста на цените.

Бизнес доверието в Китай е на "най-ниското си равнище" откакто правим бизнес там, заяви председателят на камарата Йенс Ескелунд пред репортери. "Няма очаквания за подобряване на регулаторната рамка през следващите пет години", заяви той.

Китайското правителство опитва да привлече чуждестранни компании, инвестиции и технологии, за да върне страната към икономически растеж, след като през миналата година той се сви до едва 3 на сто. Компаниите обаче изразяват опасения от правилата за сигурност и плановете за създаване на глобални конкуренти в секторите на компютърните чипове, пътническото самолетостроене и други модерни технологии с помощна на щедри държавни субсидии и пазарни бариери, нарушаващи според ЕС и САЩ глобалните търговски споразумения.

Две трети от 570-те компании, участвали в проучването на камарата, споделят, че правенето на бизнес в Китай е станало по-трудно през последните години. Преди пандемията това твърдяха по-малко от половината. Три от пет фирми твърдят, че бизнес средата става "все по-политизирана".

Компаниите са нащрек, след като китайската полиция обискира офисите на две консултантски компании - "Бейн енд ко“ (Bain & Co) и "Капвижън" (Capvision), както и компанията "Минц груп" (Mintz Group), извършваща дю дилиджънс (проверка на други компании), без да даде каквото и да е обяснение. Властите посочиха, че компаниите са длъжни да спазват закона, без обаче да посочват какво точно са нарушили.

Чуждите компании са обезпокоени и от залагането от страна на Пекин на "самодостатъчността". Правителството на Си притиска производители, болници и други местни дружества да ползват китайски снабдители, дори и това да вдига крайните цени. Чуждестранните компании се опасяват, че могат просто да бъдат изхвърлени от пазара.

През май китайското правителство забрани използването на продукти на най-големия американски производител на чипове памет "Майкрон текнолоджи" (Micron Technology) в компютри, които обработват чувствителна информация. Властите обявиха, че са налице пробиви в сигурността, без обаче да дават подробности.

Всяка десета компания, участвала в проучването на Европейската търговска камара, посочва, че е преместила инвестициите си извън Китай. Всяка пета твърди, че забавя или планира да изнесе инвестициите си. В сектора на авиацията всяка пета компания не планира бъдещи инвестиции в Китай.

В продължение на дълги години Китай беше предпочитана дестинация за чуждите инвестиции заради големия си и растящ вътрешен пазар, но компаниите все повече се оплакват от налаганите им пазарни ограничения и натискът да предоставят на властите своите технологии. Управляващата комунистическа партия затегна контрола след идването на власт на Си Цзинпин през 2012 г., като иска компаниите да допускат в бордовете си партийни представители, които да имат думата при назначаване на работна ръка и при вземането на други решения.

Камарата посочва, че не само чуждестранни компании се изнасят от Китай. Според проучването две от всеки пет китайски дружества или доставчици изнасят инвестициите си от страната.

Друга подобна организация - Британската търговска камара в Китай, обяви миналия месец, че нейните членове искат "повече яснота" върху новите правила за сигурност на данни, борба с шпионажа и други подобни норми, преди да правят нови инвестиции.

Най-сериозна загриженост предизвиква разширяването на дефиницията за национална сигурност, за да обхване икономиката, храните, енергетиката и политиката, казва Ескелунд. "Какво може да бъде квалифицирано като държавна тайна? Къде започва политиката и свършва светът на търговията? Това създава несигурност и ние не можем да работим нормално", посочва той.

Според проучването на камарата основната дестинация за преместване на централите на компаниите от Китай е Сингапур (43 на сто предпочитат града-държава), следван от Малайзия. Едва 9 на сто планират да се прехвърлят в Хонконг.

Китайските лидери, включително премиерът Ли Цян, обещават да подобрят условията за бизнес, но досега конкретни стъпки не се виждат. "Членовете ни не са убедени, че в близко бъдеще ще видим реални резултати в тази посока", заключава Ескелунд.

Според Радио Китай обаче тази година икономическите дейности в Китай в различни области продължават да се възстановяват. Поради големия размер на пазара, цялостната индустриална система, изобилието от човешки ресурси и постоянно оптимизиращата се бизнес среда все повече чуждестранни компании планират да увеличат инвестициите си в страната.

От януари до май в цялата страна са създадени 18 532 нови предприятия с чуждестранни инвестиции, което е с 38,3% повече на годишна база. Все повече инвестиции на транснационални компании се насочват към сектора на новите и високи технологии в Китай, като през първите пет месеца са нараснали 30,8%.

Проучване на Китайската асоциация за насърчаване на международната търговия показва, че 92,4% от анкетираните чуждестранни фирми заявяват, че позицията на Китай в техните глобални инвестиционни решения не е паднала, а бизнес представителите от мнозинство страни изразяват увереност в икономическия растеж на страната и ще продължат да работят по-активно на китайския пазар.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg