EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Чужди банки предизвикали кризата в Исландия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Чужди банки предизвикали кризата в Исландия

mail15:24 | 15.04.2010прегледи 1589 коментарикоментари 1


Големи кредити от чуждестранни банки, сред които Citigroup Inc. и Deutsche Bank AG, са допринесли за формирането на риск в банковата система на Исландия, която грандиозно се срина през 2008 г., става ясно от подробен доклад на парламентарната комисия, разследвала случая, съобщава The Wall Street Journal.
Големите кредити на исландските магнати, насочени към финансиране на редица придобивания, превърнаха страната с население от 300 000 души и икономика, формирана предимно от износ на риба, в център на финансовите фалити.
В цитирания доклад се отбелязва, че заможните инвеститори са се върнали в исландските банки, от които са теглили заеми и в които имат значително акционерно участие.
В някои от случаите магнатите дори са използвали собствените си акции като обезпечение на теглените кредити, става ясно от доклада. Именно този факт е станал причина на ускоряването на краха на банките след задълбочаването на кризата. Докладът, който е в обем от 2 000 страници, се подчертава, че вината на чуждестранните банки е в това, че чрез техни средства, през исландските банки са отпускани кредити на местни магнати.
Сред нанеслите най- големи щети на банковата система в страната са Citigroup Inc. и Deutsche Bank, отбелязва The Wall Street Journal.

 


 
Коментари
 
Иван Митев - 17-04-2011 г. 18:21:56

Банките са жертва на сегашното непълноценно държавно финансово управление. (Пример: банките в Ирландия.) Те (както и всички други жертви) търсят средства за своето оцеляване. Ако има нарушение на юридически закони, то това е криминален въпрос и не е тема за дискусия, а на разследване от специализирани органи и законови санкции. От икономическа гледна точка, банките са жертви, наравно с останалите участници и икономическия живот. На банките, в качеството им на жертви следва да им се помогне за да има успешно обществено развитие. Паради тези обстоятелства, сегашните призиви за протести на едни жертви (среден и дребен бизнес) срещу други жертви (банки) не са полезни за бъдещо полезно обществено развитие, защото какъвто и вид да имат протестите, то резултат е предварително известен – нeнужна загуба на обществена енергия.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg