EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Чужди акционери в медии: Русия, САЩ, ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Чужди акционери в медии: Русия, САЩ, ЕС

mail17:13 | 06.01.2016прегледи 1138 коментарикоментари 0


 Русия влезе в сила нов закон, ограничаващ до 20 на сто дяловете на чуждестранни акционери в уставния капитал на руски медии, предаде ТАСС.
Законопроектът, приет през септември 2014 г. от Държавната дума, бе одобрен от горната камара на парламента през октомври и подписан от президента Владимир Путин през декември същата година.
Текстът забранява на лицата с чуждестранно или двойно гражданство да учредяват медии в Русия и разрешава акционери от чужбина да притежават най-много 20 на сто от уставния им капитал. До 1 февруари собствениците на медии трябва да изпълнят законовите изисквания и до 15 февруари да внесат новите документи в държавната агенция "Роскомнадзор", която при нарушения ще сезира съда, за да бъде спряна съответната медия.
Всички големи медии в Русия ще изпълнят исканията на закона за чуждестранния дял от капитала, убеден е шефът на "Роскомнадзор" Александър Жаров, говорил пред ТАСС. Агенцията е регистрирала в Русия близо 1000 медии с чуждестранен капитал, от които чака информация и след 15 февруари ще прави проверки, заявява той.
В САЩ чуждестранни компании или граждани могат да притежават до 25 на сто от капитала на ефирни радиа и телевизии; ограничения за печатните издания няма, напомня агенцията.
Канада разрешава до 20 на сто чужд капитал във всички радиа и телевизии, а в медийните холдинги - до 33,3 процента. В страната тече дискусия за смекчаване на тази норма с цел привличане на инвестиции от чужбина.
Великобритания не допуска чуждо участие в обществените електронни медии, по-специално Би Би Си. В случая "обществени" означава специална форма на собственост - нито държавна, нито частна, уточнява агенцията.
Дялове от британски частни ефирни телевизии могат да притежават граждани на държави от ЕС и компании от кралството. За печатни медии ограничения няма.
Във Франция чужденците от страни членки на ЕС могат да притежават до 49 на сто от уставния капитал на телевизии и радиа, излъчващи в ефира на цялата страна, и 33 процента в капитала на местни електронни медии. За граждани на други държави процентът е 20 на сто. При сателитните и кабелните медии няма ограничения за чужди капитали. Фирми и граждани на държави извън ЕС не могат да притежават над 20 на сто от акциите на националните всекидневници, но правилото не важи за списания и местни печатни издания, допълва ТАСС.

 


Тагове: Русия, медии, САЩ, ЕС
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4167