EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЧТБР финансира концесията на летище София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЧТБР финансира концесията на летище София

mail07:06 | 23.04.2021прегледи 732 коментарикоментари 0


Черноморската банка за търговия и развитие (ЧТБР), заедно с група международни институции за развитие и търговски банки, подкрепя концесията и програмата за капиталови разходи на Летище „София“. ЧТРБ участва с 73 милиона евро, които са част от общо 240 милиона евро финансиране, предоставено на  SOF Connect AD, дружеството със специална инвестиционна цел с мажоритарен собственик Meridiam Eastern Europe Investments SAS.

Проектът е една от най-големите концесии и един от най-големите проекти с публично-частно партньорство (ПЧП) в България до момента. Заемът от ЧТБР е предназначен за  неговия първи етап и ще подпомогне участието на частния сектор в транспортната инфраструктура. Освен това заемът ще подпомогне надграждането и модернизацията на съществуващото летище, което е най-голямото международно летище в страната.

Общата стойност на първия етап от проекта е 480 милиона евро, а международният фонд "Меридиам" осигурява 240 милиона евро собствен капитал за него.

Дмитрий Панкин, президент на ЧТРБ каза: „Подкрепата на ключова инфраструктура в Черноморския регион остава основен приоритет. Много се радваме да бъдем част от този проект, който ще подобри свързаността на страната, ще стимулира туризма и ще доведе до икономически растеж в България, след стабилизиране на пандемичната ситуация.“

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), Международната финансова корпорация (IFC), Kommunalkredit Austria AG, Societe Generale и УниКредит Булбанк АД също участват във финансовия пакет.

SOF Connect AD, с водещ акционер „Меридиам“, получи 35-годишна концесия (до 2055 г.) от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България за инвестиране, развитие, експлоатация и поддръжка на Летище „София“, включително проектирането и строителството на нова сграда на пътнически терминал и свързаната с нея инфраструктура.

Основан през 2005 г., „Меридиам“ е френски инвестиционен фонд и фирма за управление на активи. Тя е специализирана в разработването, финансирането и дългосрочното управление на устойчива публична инфраструктура в три основни сектора: мобилност, енергиен преход и околна среда и социална инфраструктура.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg