EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Човешки разговор с хуманоиден робот (видео)

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Човешки разговор с хуманоиден робот (видео)

mail12:39 | 21.03.2024прегледи 472 коментарикоментари 0


 TechNews.bg

Стъпка по стъпка хуманоидните роботи се доближават до взаимодействието с човека на естествен език. Този напредък е улеснен от бързото развитие на технологиите с изкуствен интелект.

Скорошна демонстрация на стартъпа Figure разкри потенциала на технологията ChatGPT за поддържане на човешки разговори от хуманоиден робот. Разработката ни доближава до бъдеще, в което роботите могат безпроблемно да се интегрират в живота ни чрез взаимодействие на естествен език.

Figure е създала робот с общо предназначение, наречен Figure 01, който автоматизира задачи, считани в момента за нежелани или опасни за хората. Партнирайки си с OpenAI (разработчика на ChatGPT), компанията цели да подобри възможностите на робота за възприятие, разсъждение и взаимодействие. Нов видеоклип показва постиженията на робота.

Чрез езиковите модели на OpenAI, Figure 01 вече може да интерпретира обкръжението си и да участва в разговор. Видеото демонстрира способността на робота да идентифицира обекти, да разбира общи команди и да реагира по съответния начин.

Когато му бъде дадена ябълка и е помолен за храна, Figure 01 разпознава ябълката като ядлива и изпълнява молбата. Прави впечатление, че роботът обяснява мотивите си, подчертавайки своята способност не само да реагира, но и да предоставя контекст на действията си.

Роботът демонстрира разбиране на ситуациите в по-широк контекст. Той събира близкия боклук с проста команда и дори разпознава необходимостта от преместване на празни съдове в поставка за сушене. Въпреки че му отнема малко време, за да обработи всяка инструкция, способността на Figure 01 да схваща намерението зад общите команди означава значителна стъпка към интуитивно взаимодействие човек-робот.

Стартъпът все още не е обявил официална дата за пускане на Figure 01 на пазара. Сътрудничеството с OpenAI обаче подчертава ангажимента на двете компании да ускорят търговското внедряване на хуманоидни роботи.

Подобни разработки имат потенциал да революционизират различни индустрии чрез въвеждане на роботи, които могат не само да изпълняват задачи, но и да си сътрудничат ефективно с хората-работници на естествен език.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037