EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Чистката на Ердоган, нови арести

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Чистката на Ердоган, нови арести

mail06:40 | 18.07.2016прегледи 1795 коментарикоментари 0


Шест хиляди души са били задържани в Турция досега във връзка с провалилия се опит за преврат, като се очакват нови арести. Това предаде в неделя турската частна телевизия НТВ, цитирайки правосъдния министър Бекир Боздаг.
"В момента прочистването продължава. Има шест хиляди задържани досега. Броят им ще надхвърли шест хиляди. Правният процес във връзка с тези неща ще продължи", каза още Боздаг, цитиран и от други турски медии.
Според телевизия  НТВ досега са арестувани 34 генерали. Това са преди всичко емблематични фигури в турските въоръжени сили като Ердал Йозтюрк, командващ трета армия, и Адем Худути, командващ втора армия. Рано сутринта в неделя в град Денизли, западната част на страната, бе арестуван командирът на гарнизона Йозхан Йозбакир заедно с 51 войници, предаде Анадолската агенция. Още един висш офицер от военновъздушните сили и други военни с висок чин бяха арестувани за предполагаема връзка с провалилия се пуч в базата Инджирлик, използвана от международната коалиция за атаките срещу джихадистите в Сирия, пише днес в. Хюриет“. Генерал Бекир Еркан Ван бе задържан в събота заедно с десетина други офицери в самата база, добавя всекидневникът, като уточнява, че те са бил подложени на разпит. Според турски представител, на който се позовава АФП, Анкара подозирала, че базата Инджирлик – затворена от събота - е била използвана за зареждане на изтребители, използвани от пучистите в петък вечерта.

Чистката не се ограничава с армията, изтъква Анадолската агенция, като изтъква, че заповеди за арест са издадени срещу 2745 съдии и прокурори в цяла Турция. Трудно е да се прецени общият брой на арестуваните. Според агенция Доган 44 съдии и прокурори са задържани нощес в град Кония и 92 в Газиантеп. Разследването е поверено на прокурори от Анкара. Арестуваните лица са обвинени във връзки с живеещия в САЩ проповедник Фетулах Гюлен. Сам президентът Реджеп Ердоган го обвини, че е подстрекателят на пуча, което имамът категорично отхвърли.

Боздаг изрази увереност, че Съединените щати ще върнат в Турция ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, предаде Асошиейтед прес.
Съединените щати казват, че ще проучат доказателствата срещу Гюлен, които Турция може да представи, и ще вземат решение съобразно това.
"САЩ ще отслабят позициите си, като го защитават, това ще навреди на репутацията им. Не смятам, че в този момент САЩ биха подкрепили някого, който е извършил подобно действие срещу Турция", заяви министърът.

Френският министър на външните работи Жан-Марк Ейро заяви, че провалилият се опит за военен преврат в Турция не дава безгранични права на президента Реджеп Ердоган за мащабни чистки в страната. Искаме пълно върховенство на закона в Турция, заяви Ейро по телевизия Франс 3. Но превратът не дава карт бланш на г-н Ердоган. Чистките са недопустими, трябва да се прилага законът, добави той. Бихме искали в Турция да се наложи върховенството на закона, подчерта френският министър. Той припомни, че в понеделник в Брюксел ще има заседание на Съвета на ЕС по външните работи, на което министрите на външните работи на страните-членки ще обсъдят и положението в Турция. Ще говорим за Турция и ще напомним, че Турция трябва да отговаря на европейските демократични норми. Не трябва да има чистки, трябва да действа правовата държава, подчерта Ейро.

Седмици наред е имало знаци за напрежение между турската светска армия и ислямистко ориентираното правителство на президента Реджеп Тайип Ердоган, предава Voice of America. Полупубличните разногласия между политиците и генералите, особено по въпроса за политиката спрямо Сирия, са започнали да се проявяват твърде често.
Някои анализатори през последните седмици се опасяваха от възможен преврат, заради притесненията сред военните за серията смъртоносни терористични атаки в Турция, за войната на правителството с кюрдското малцинство в югоизточните части на Турция и опитите на Ердоган да придобие още по-голям контрол върху медиите и съдебната власт.
„За първи път от 15 г. младите офицери отправяха цинични коментари към правителството“, коментира експерт, допълвайки, че това е необичайно особено при посещения на чужденци.
Друг специалист към института Брукингс във Вашингтон също е предупреждавал от месеци за възможен опит за сваляне на правителството. Според него основният въпрос в момента е от кой ранг са били военните, организирали преврата.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg