EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Чистата енергия на зеления водород

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Чистата енергия на зеления водород

mail11:45 | 04.11.2020прегледи 401 коментарикоментари 0


Невижданите пожари, които опустошиха Калифорния тази година, засилиха опасенията относно изменението на климата и как да направим нашето общество по-устойчиво, пише CNBC. 

Държавата се стреми да набавя всичките си нужди от електроенергия от чиста, възобновяема енергия до 2045 г., а губернаторът Гавин Нюзъм наскоро заяви, че продажбите на нови леки автомобили и камиони с газ ще приключат до 2035 г. Съгласно пътна карта, одобрена от държавния регулатор, се нуждаят от близо 25 гигавата с нов възобновяем капацитет, включително около 8 900 мегавата за съхранение, до 2030 г.

Проектът в Юта, на около 130 мили южно от Солт Лейк Сити, може да помогне за постигането на тези цели и може да се превърне в един от най-големите резервоари за възобновяема енергия в света. 

Проектът за усъвършенствано съхранение на чиста енергия (ACES) има за цел да изгради съхранение за 1000 мегавата чиста енергия, отчасти чрез въвеждане на водород в подземни солни пещери. Миналата година Mitsubishi Hitachi Power Systems (MHPS), производител на газови турбини, и Magnum Development, която притежава солени пещери за съхранение на течно гориво, обявиха, че проектът ще комбинира технологии като възобновяем водород, твърдо-оксидни горивни клетки и сгъстен въздух. 

Съоръжението за съхранение първоначално ще разполага с достатъчно енергия за захранване на 150 000 домакинства за една година. Планирано да влезе в експлоатация до 2025 г., първата фаза на проекта ACES ще осигури 150 000 MWh капацитет за съхранение на възобновяема енергия, почти 150 пъти по-голяма от настоящата инсталирана в САЩ база за съхранение на литиево-йонна батерия.

Проектът също ще помогне за справяне с проблема с производството на възобновяема енергия: енергията, базирана на изкопаеми, трябва да се използва незабавно, тъй като мрежите нямат капацитет за съхранение, което може да означава ограничаване на възобновяемите енергийни източници по време на ниско търсене. Наличието на големи резерви от възобновяема енергия може да ускори преминаването към чиста енергия.

Ако бившият вицепрезидент Джо Байдън бъде избран за президент, той може да насочи до 1.7 трилиона долара за 10 години за мерки за стимулиране на възобновяемите енергийни източници и ускоряване на приемането на електрическите превозни средства.

Зеленият водород е водород, произведен с възобновяема енергия и нулеви емисии. С намаляването на цената на възобновяемите енергийни източници като слънчевата енергия, зеленият водород се рекламира като част от енергийния микс, който ще доведе до декарбонизация, с приложения, вариращи от потребителски и индустриални захранвания до транспорт и космически полети. 

До 2050 г. търсенето на водород в САЩ може да скочи до 41 милиона метрични тона годишно спрямо 10 милиона днес, според проучване, публикувано този месец от Националната лаборатория за възобновяема енергия на американското министерство на енергетиката.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg