EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Чипс или плод- какво ядат децата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Чипс или плод- какво ядат децата

mail16:50 | 20.01.2012прегледи 872 коментарикоментари 0


20,4% от учениците консумират повече от един път на ден сладкарски изделия. Поне веднъж дневно те ядат чипс (12,8%), тестени изделия, включително пици и баници (32,3%), безалкохолни напитки със съдържание на захар (20%) и енергийни напитки (7%).
От друга страна, здравословните пресни плодове и зеленчуци присъстват по-рядко от 1 път в месеца в менюто на 5,6% от учениците, а рибата - при 18%.
Паралелно, голямо внимание е обърнато на децата с наднормено тегло. Оказва се, че 25% от тях приемат тестени храни повече от един път дневно, а 57,3% безалкохолните напитки присъстват в дневния им режим поне веднъж, дори повече.
34% от децата с наднормено тегло не консумират пресни плодове, а 32%- пълнозърнест хляб. В това национално представително проучване, осъществено от Националния център по обществено здраве и анализи и Катедра Педиатрия, Медицински университет, София, причината за затлъстяването е потърсена и в липсата на достатъчна физическа активност при децата.
Препоръчителната двигателна активност е минимум 60 минути на ден. Децата на възраст 6-19 г., сред които е проведено изследването, обаче почти не се движат. 35% от тях са активни по-малко от два пъти в седмицата. Децата с наднормено тегло в България в периода 2010-2011 г. са 30,2%, като от тях 12,7% са със затлъстяване. За сравнение, делът им през 2004 г. е бил 20%, като от тях ¼ са били със затлъстяване. Тенденцията е тревожно увеличаването на децата с проблеми в теглото.
Опирайки се на тези нерадостни факти, за пета поредна година Евро-Ток България и Представителството на Европейската комисия у нас организират Европейският ден за здравословно хранене и готвене с деца. Провеждането му на 24 януари 2011 г. е в „Арена Армеец” с ясната цел да се прокара мост между балансираното хранене и спорта. По време на празника ще се проведе състезание по въртене на обръч за момичета и скачане на въже за момчетата. В детското кулинарно шоу по традиция се включват стотици деца на възраст от 7 до 12 години от столични частни и общински училища, както и специализирани институции за деца с увреждания. Те приготвят вкусно меню, забавлявайки се и подпомагани от водещи Шеф-готвачи от Евро-Ток. Идеята е още от малки децата да бъдат възпитавани, че здравословно означава разнообразно, балансирано и редовно хранене.
На пресконференцията, предшестваща събитието, единение демонстрираха представители на различни институции- Зинаида Златанова, Ръководител на Представителството на ЕК в България; Жоро Иванов, Президент на Евро-Ток България и Вицепрезидент на Евро-Ток Интернационал; Иван Ценов, зам.-министър на Физическото възпитание и спорта; Милена Дамянова, зам.-министър на образованието, младежта и науката; проф. д-р Божидар Попов, Българско дружество по хранене и диететика; доц. д-р Веселка Дулева, Национален център по обществено здраве и анализи, д-р Светлана Кирякова, Регионална здравна инспекция, гр. София.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4113