EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Чиновници и лекари с най-голям ръст на заплати

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Чиновници и лекари с най-голям ръст на заплати

mail09:20 | 29.09.2021прегледи 702 коментарикоментари 0


Общите разходи за труд в държавното управление и медицината са се увеличили с над 20% през второто тримесечие на тази година спрямо същия период на 2020 г., отчита НСИ, цитиран от "Монитор".

От данните става ясно, че това са секторите с най-драстичен ръст на възнагражденията за труд в пандемията. Само 5 от общо 20 икономически сектори има двуцифрено увеличение на разходите за труд. След чиновниците и медиците с най-голям ръст на заплатите са строители, администрацията и в сектора на създаване и разпространение на информация и творчески продукти, като увеличението при тях е с между 11 и 13 на сто.

Общите разходи за труд съдържат както харчовете за възнаграждения, така и за осигуровки. Така възнагражденията на медиците са нараснали с 22,7 на сто, а на служителите в държавното управление - с 23,4 на сто.

В строителството разходите за заплати са се увеличили с 14%, а за осигурителни вноски с по-малко от 10 на сто.

Спад
От статистиката става ясно, че в сектора на хотелиерството и ресторантьорството разходите за възнаграждения са скочили 2% през второто тримесечие в сравнение със същия период на 2020 година. В същото време в този сектор има намаление на харчовете за осигурителни вноски, данъци и прочие с 14,2 на сто. Експерти смятат, че причината за разликата в разходите за възнаграждения и тези за осигурителни вноски се дължи на намаление на общия брой работещи в този сектор или наемане на служители, които не се осигуряват на пълен работен ден. Такава е ситуацията и в сектора на културата и развлеченията, където заплатите са се повишили с 2,1%, а осигуровките са намалели с 8,4 на сто.

Образование
Увеличение на заплатите има и в сектора на образованието, където ръстът на разходите за труд е 8,8 на сто, а за данъци и осигурителни вноски увеличението е с 10,6%.

От данните на статистиката става ясно, че като цяло общите разходи за труд нарастват с 6,7 на сто, като за заплати ръстът е със 7,2%, а другите разходи - с 4,3%.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886