EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Чикита&Файфс се сливат в една компания

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Чикита&Файфс се сливат в една компания

mail17:00 | 08.10.2014прегледи 1789 коментарикоментари 0


Европейската комисия одобри създаването на най-голямата бананова компания в света, като даде зелена светлина за сливането на американската компания Чикита (Chiquita) и ирландската Файфс (Fyffes), предаде ДПА. Очаква се сделката за 526 млн. д. да подпомогне възстановяването на Чикита след години на спадащи приходи и загуби и да постави новата компания в позиция да предизвика глобалните гиганти в търговията с плодове Доул (Dole) и Дел Монте (Del Monte).
ЕК имаше опасения, че сливането може да навреди на конкуренцията в сектора на доставки на плодове. Брюксел обаче бе успокоен, след като Файфс предложи да се откаже от изключителното си споразумение с транспортната компания Мерск (Maersk).
Еврокомисията изисква също така през идните 10 години Чикитаи Файфс да не сключват подобни споразумения и да не насърчават транспортни компании да отказват услугите си на други бананови компании.
Чикита и Файфс са двамата най-големи доставчици на пресни банани в Европа с особено висок пазарен дял в Белгия, Великобритания, Финландия, Ирландия, Латвия, Холандия и Швеция. Според ЕК конкуренцията ще бъде запазена благодарение на все по-големия брой други бананови компании, както и марките банани, разработвани от супермаркети. Очаква се новата компания да продава над 160 млн. кашона банани годишно и да има годишни приходи от около 4,6 млрд. долара. Освен банани тя ще произвежда салати, пъпеши и ананаси.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048