EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

Чижов:България е знаела за съдбата си в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Чижов:България е знаела за съдбата си в ЕС

mail07:00 | 06.06.2014прегледи 1463 коментарикоментари 0


България е знаела какво прави, влизайки в ЕС. Така постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов коментира в ексклузивно интервю за ИТАР-ТАСС опита на Еврокомисията да замрази строителството на "Южен поток" в България. "Сега ние желаем на нашите колеги успехи при отстояването на тяхната гледна точка в брюкселските кулоари", каза Чижов. "Убеден съм, че когато България е влизала в ЕС, тя естествено си е давала сметка за всички вероятни превратности на съдбата си. Да отбележим, в скоби, че България е пълноправна членка на тази организация за разлика от страните, на които са предложени така наречените споразумения за асоцииране", отбеляза руският постоянен представител на Русия, отговаряйки на въпрос за обявената от Еврокомисията процедура срещу България за отстраняване на нарушения заради "неспазване на европейските норми при провеждането на търга за строителството на "Южен поток".
"Българската страна вече изрази учудване от този обрат, заявявайки, че определя тези претенции като необосновани. София се ръководи от това, че търгът е бил направен в пълно съответствие с българското законодателство и с нормите на  Евросъюза", подчерта Чижов в интервюто за ИТАР-ТАСС. Според постоянния представител на Русия в ЕС Еврокомисията не само няма достатъчно правомощия за спирането на "Южен поток", но и няма основание за това. "За да има основания, трябва да докаже наличието на нарушения. Никой не е отменял презумпцията за невинност на участниците в търга в България. Не съм запознат с всички подробности на търга и какви са били предложенията на руско-българия консорциум, но съм уверен, че от юридическа гледна точка всичко е било проверено. Проектът е много сериозен", подчерта Чижов в интервюто за ИТАР-ТАСС.

ЕК активно е допринесла за значителното засилване на енергийната зависимост на източноевропейските страни от Русия, каза още  Чижов в интервюто. "Това е станало преди 10-15 години, в стадия на приемането на тези страни в ЕС, когато ЕК ги постави под силен натиск да закрият построените от Съветския съюз атомни електроцентрали. Това беше едно от основните условия за присъединяването им към ЕС", припомня той.
Става въпрос по-точно за Игналинската АЕЦ в Литва (спряна напълно на 31 декември 2009 година), за АЕЦ Бохунице в Словакия (спряна на 31 декември 2008 година) и АЕЦ Козлодуй в България (към 31 декември 2006 година са спрени 4 от 6 реактора.
Сега по данни на Евростат Литва зависи на 100 процента от руските газови доставки, Словакия - на 98 на сто, а България - на 96 на сто.
По думите на Чижов решението на ЕС за закриване на източноевропейските АЕЦ е било чисто политическо, както са чисто политически и сегашните опити да се постигне енергийна независимост от Русия. "Затова на всички, които казват, че Русия използва енергетиката като политическо оръжие, може
единствено да се препоръча да погледнат в огледалото", изтъкна той.
Според руския постоянен представител в ЕС обещанията да бъде залята Европа с евтин шистов газ са чиста проба фантазия. Той допълни, че е възможно някога да бъде залята, но той няма да бъде евтин.
Чижов припомни, че главен производител на шистов газ сега са САЩ и че президентът Барак Обама обеща в Брюксел при посещението си на 25 и 26 март неговата администрация да разгледа отпускането на нови лицензи за износ на газ на световния пазар.
"Само че този газ няма да отиде в Европа. Той ще отиде в Азия, тъй като по пазарните закони стоката отива там, където цените са по-високи", каза Чижов.

Припомняме, че малко преди влизането на България в ЕС Владимир Чижов определи страната ни като "троянски кон" на Русия в ЕС.

 


Тагове: Чижов, България
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1163