EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Чешката икономика се забавя

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Чешката икономика се забавя

mail15:40 | 18.11.2011прегледи 493 коментарикоментари 0


Чешката икономика се очаква да забави темпа си на растеж до 1,6 на сто през 2012 година спрямо 2,1 на сто тази година, прогнозира Организацията за икономическо сътрудничество и растеж, цитирана от AFP. "Има значителни рискове от забавяне заради ситуацията в еврозоната и световната икономика", заяви днес в Прага генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия след среща с чешкия премиер Петър Нечас. В предишните си прогнози ОИСР очакваше растеж от 2,4 на сто тази година и 3,5 на сто догодина. Чешката централна банка неотдавна преразгледа към понижение прогнозите си за растежа до 2 % тази година и 1,2 на сто през 2012 година. Министерството на финансите от своя страна предвижда нарастване на БВП с 2,1 на сто през 2011 и с 1 на сто през 2012 година. Централната банка и министерството работят и по възможен сценарий на рецесия догодина. През 2010 година Чешката република отчете икономически растеж от 2,7 на сто след спада от 4,7 % през 2009 година в разгара на световната криза.
"Чехия има едновременно стабилна икономика, управляем бюджетен и търговски баланс, здрав финансов сектор, на наскоро оценката й бе повишена от рейтинговите агенции в контекста на всеобщи понижения на рейтинги, изтъкна Гурия, представяйки проучване на организацията. Той обаче настоя на необходимостта от "здрава бюджетна рамка" за бившата комунистическа страна с население от 10,5 милиона души.
"Предвид забавянето на чешката икономика заради свиването на износа, бързото прилагане на нови реформи е наложително, за да се осигури надежден повсеместен растеж в дългосрочен план и да се подобри устойчивостта на външни удари", се казва в проучването на ОИСР. Дясноцентристкото правителство на Нечас направи болезнени бюджетни съкращения и въведе абсолютно необходими реформи. Чешкото министерство на финансите планира понижение на бюджетния дефицит до 3,7 на сто от БВП тази година спрямо 4,8 на сто миналата година. Прагът от 3 % е препоръчителен за страните от еврозоната, към която Чехия се ангажира да се присъедини след приемането й в Европейския съюз през 2004 година.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg