EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Чешката банка повиши лихвения %

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Чешката банка повиши лихвения %

mail16:05 | 05.02.2018прегледи 7217 коментарикоментари 0


Централната банка на Чешката република повиши основния си лихвен процент за трети път от август 2017 г. насам, потвърждавайки по този начин позицията си на най-агресивната централна банка в Европа, която следва най-плътно политиката на трайно повишаване на лихвените ставки от Федералния резерв на САЩ.

На заседание Чешката централна банка (ЧЦБ) повиши двуседмичната си репо лихва до 0,75% от 0,5% и увеличи т.нар. "ломбардна" лихва до 1,5% от 1,0%, съобщава "Уолстрийт Джърнъл".

ЧЦБ вдигна за последно основните си лихвени ставки през ноември, като с новото повишаване на лихвите тя продължава да реагира на бързия икономически растеж и на перспективите за нарастване на инфлацията. Трябва да се има предвид, че през третото тримесечие на миналата година чешката икономика нарасна с 4,7% спрямо същия период на 2016 г.

Централната банка на Чехия беше първата европейска централна банка, която започна да настройва паричната си политика към условията, които бяха нормални преди световната финансова и икономическа криза. През април 2017 г. тя премахна фиксирания курс на чешката крона към еврото, който беше въведен през ноември 2013 г.

През миналия август ЧЦБ повиши основния си лихвен процент за пръв път от почти едно десетилетие, след което беше последвана от едва две европейски банки - от Английската централна банка, която повиши основната британска лихва през ноември 2017 г., и от Румънската централна банка, предприела подобен ход през миналия месец.

Според анализатори и икономисти ЧЦБ вероятно ще продължава да повишава основната си двуседмична репо лихва с общо 100 базисни пункта до 1,75% през настоящата година.

Останалите европейски централни банки, в т.ч. ЕЦБ, обаче остават и до ден днешен по-предпазливи по отношение на следването на политиката на затягане на лихвите, предприета от Федералния резерв. Фед повиши основната си лихва за пръв път в края на 2015 г., след което последваха още четири увеличения на федералната фондова лихва, включително и на заседанието през декември 2017 г.

В същото време Европейската централна банка продължава да купува държавни облигации в рамките на програмата си за "количествени улеснения", като не се очаква да повиши основните си лихвени ставки до 2019 г. Голяма част от останалите европейски централни банки пък нямат желание да се отклонят прекалено далеч от провежданата от ЕЦБ лихвена политика, тъй като се опасяват, че това ще доведе до поскъпване на техните местни валути спрямо еврото, навреждайки по този начин на износа и на икономическия растеж.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg