EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Чехия с резерви към слабото евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Чехия с резерви към слабото евро

mail11:00 | 09.07.2010прегледи 984 коментарикоментари 0


Новият управител на Централната банка на Чехия коментира, че несигурността около еврозоната, формирана след гръцката дългова криза, е страхотна, тъй като не дава основание за приемане на общата валута - в момента. Мирослав Сингер, цитиран от The Wall Street Journal, отбеляза още, че има сериозни резерви около възможността Европа да приеме нови правила за регулация.
Сингер, който пое управленския пост на Централната банка на страната преди седмица, коментира още, че лихвените нива по всяка вероятност ще се задържат на настоящите ниски нива „за по-дълъг период, отколкото хората са предполагали”. По неговите думи бъдещи съкращения са малко вероятни, освен ако икономиката рязко не забави ход.
„Нямам притеснения около настоящите лихвени нива,” заяви в интервю за The WSJ Сингер. Чешката икономика се възстановява бавно след сериозен спад през миналата година, когато рецесията засегна Западна Европа и потребителите купуваха по- малко коли, произведени в Чехия, по- малко автомобилни части, електроника и други чешки стоки. БВП на страната се сви с 4.3 % през 2009 г., но през първото тримесечие на годишна база се повиши до 1.1 %. По думите на Мирослав Сингер проблемите на Гърция и други членове на еврозоната, както и последвалите опити за финансово спасяване, са показатели, че се необходими промени в блока с единна валута, както са необходими и специални изисквания за новите членове.
„Нямам никаква представа колко време ще е необходимо, за да бъдат решени проблемите на еврозоната,” коментира управителят на Централната банка на Чехия. И докато това не се случи, „са налице много хипотези за спекулиране” по темата дали евентуално приемане на еврото ще помогне на икономиката на Чехия.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158