EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Чехия пълни газовите си хранилища

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Чехия пълни газовите си хранилища

mail09:40 | 03.05.2022прегледи 1025 коментарикоментари 0


Чешкият министър на промишлеността и търговията Йозеф Сикела съобщи, че в подземните газохранилища на страната вече има над един милиард кубически метра природен газ и те са запълнени на 30 процента, което е исторически рекорд, съобщи чешката информационна агенция ЧТК. Той допълни, че до края на месеца газохранилищата трябва да бъдат запълнени на повече от 50 процента. 

„Целта ни е в началото на следващия отоплителен сезон газохранилищата да бъдат запълнени минимум на 80 процента. Това възлиза на около 2,8 милиарда кубически метра газ. И ние ще постигнем тази цел“, каза Сикела. В случай на внезапно спиране на доставките на руски газ, проблеми ще имат главно предприятията от химическата промишленост и стъкларските заводи, обясни той. 

В петък чешкият премиер Петър Фиала каза, че страната не възнамерява да изплаща газовите доставки в рубли, понеже това би било нарушение на санкциите срещу Русия. 

Междувременно стана ясно, че Чехия е купила 2,4 тераватчаса газ на стойност 8,5 милиарда крони (365 милиона долара) от държавната компания ЧЕЗ, за да допълни резервите си в случай на проблем с доставките, предаде Ройтерс. За първи път държавата купува газ за държавния си резерв.

Чехия е почти изцяло зависима от руския газ. След като в сряда Москва спря газовите доставки за България и Полша, заради отказа им да ги плащат в рубли, много държави започнаха да се опасяват, че подобни действия могат да бъдат предприети и срещу тях. 

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg