EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Чехия отпуска 1.5 млрд. евро за МВФ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Чехия отпуска 1.5 млрд. евро за МВФ

mail10:40 | 26.01.2012прегледи 549 коментарикоментари 0


Чешкото правителство даде "зелена светлина" на заем от 1,5 милиарда евро за Международния валутен фонд (МВФ), значително по-малко от първоначално планираните 3,5 милиарда евро, съобщи премиерът Петър Нечас, цитиран от Франс прес. "Днес одобрихме отпускането на заем за МВФ", заяви Нечас на пресконференция.Решението е било взето единодушно след обстойни дебати  между премиера, управителя на централната банка (Мирослав Сингер) и министъра на финансите (Мирослав Калоусек).
Скоро кабинетът ще поиска от централната банка (Чешката национална банка - ЧНБ) да изтегли тази сума от валутните резерви.
"В случай на отказ от банковия съвет (на ЧНБ) правителството ще ме натовари със задачата да представя друго решение в 30-дневен срок", уточни финансовият министър Мирослав Калоусек. Решението на чешкия кабинет трябва да бъде одобрено от парламента. На Европейския съвет на 8-9 декември в Брюксел лидерите, без британските, решиха да отпуснат на МВФ 200 милиарда евро, за да може институцията да подпомага финансово затруднени страни, припомня АФП. С тези средства ще бъде оказвана спасителна помощ на страни като Гърция, Португалия и Ирландия, допълва ДПА.

 


Тагове: Чехия, МВФ, заем
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg