EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Чехия отмени субсидии за слънчева енергия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Чехия отмени субсидии за слънчева енергия

mail10:30 | 16.09.2010прегледи 1265 коментарикоментари 0


Чешкото правителство реши да отмени субсидиите за слънчевите електроцентрали, построени на селскостопански земи, в опит да предотврати очаквано повишаване на цената на тока, причинено от бума в производството на слънчева електроенергия, съобщи ДПА.
Проектозаконът, който трябва да бъде одобрен от парламента, ще се отнася за нови проекти от 1 март 2011 година. Според предложението държавата ще продължи да подкрепя поставянето на слънчеви панели по покривите.
Държавните стимули и спадащите цени на фотоволтаичните панели превърна слънчевата енергия във високодоходен бизнес, отбелязва ДПА.
Заради този бум обаче се прогнозира цените на тока да скочат с между 7 и 25 процента. Очаква се електроразпределителните дружества да вдигнат цената за потребителите си, за да компенсират разходите за купуване на слънчева енергия на гарантирани от държавата цени.
Проектозаконът ще спести на страната 7,8 милиарда крони (411 милиона долара), каза пред журналисти министърът на промишлеността и търговията Мартин Кочурек.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg