EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Чехия иска още реактори, Шолц твърди обратното

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Чехия иска още реактори, Шолц твърди обратното

mail17:45 | 04.09.2023прегледи 485 коментарикоментари 0


Чехия ще има нужда от 4 нови ядрени реактора в допълнение към краткосрочната си цел да развива нови възобновяеми и работещи с природен газ електроцентрали, заяви министър-председателят на страната Петр Фиала в реч посветена на икономическата политика на страната.

В момента в Чехия работят 6 реактори, два от които се намират в АЕЦ "Темелин" и четири в АЕЦ "Дуковани" с обща инсталирана мощност от над 4,2 гигавата. В момента на различен етап на обсъждането и тръжни процедури са по два нови блока в двете централи.

Фиала освен това изтъкна, че добивът на литий в страната с търговски цели може да "започне в идеалния случай до 2026 година".

Германският канцлер Олаф Шолц например си призна, че не се чувства провокиран от искането на коалиционните партнори от Свободната демократическа партия за спиране на деинсталацията на атомните електроцентрали и смята, че въпросът е решен, предаде ДПА.

В "Интервю на седмицата" по радио "Дойчландфунк" той отхвърли идеята, че искането е провокация, насочена лично към него. Шолц направи изявлението си само няколко дни след като правителството се споразумя да работи по-спокойно.

"Ядрената енергия е приключена тема. Вече не се използва в Германия. Постепенното преустановяване е извършено със закон. Темата за ядрената енергия е безперспективна в Германия", каза той.

"Свободните демократи" отправиха искането си на фона на все така високите цени на електроенергията, които са в тежест на икономиката и най-вече на енергоемката промишленост. Парламентарната група на социалдемократите на Шолц и "Зелените/Съюз 90" призовават за определена и субсидирана от държавата цена на електроенергията за промишлеността. "Свободните демократи" са против, а самият Шолц проявява скептицизъм.

В интервюто си канцлерът поиска предложение за финансиране. "Разбира се, това трябва да бъде част от всяка дискусия, ако някъде вложите милиарди, от къде ще ги вземете", каза той. "Трябва да сме сигурни, че Германия има структурно евтино производство на енергия. Правим това редом с разширяването на възобновяемите енергийни източници, дори с темпове, които не са били характерни за преди", каза Шолц.

"Между другото, правим това и с развитието на водородна мрежа, където необходимите решения ще бъдат взети през тази и в началото на следващата година", обясни още канцлерът.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg