EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Чехия възобнови вноса на руски газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Чехия възобнови вноса на руски газ

mail08:49 | 27.11.2023прегледи 627 коментарикоментари 0


Търговците в Чехия възобновиха вноса на руски природен газ от октомври, съобщи Йозеф Сикела, министър на промишлеността и търговията на страната.

„Няма нужда да се доставя руски газ за Чехия“, написа Сикела във Facebook. „Въпреки това, тази седмица месечният доклад на Енергийния регулаторен орган разкри, че някои компании са започнали да внасят газ от Русия през октомври“, подчерта министърът.

Сикела каза още, че от януари до октомври руският природен газ е съставлявал 1,2% от общите доставки на газ в страната.

В същото време главният икономист на Trinity Bank Лукас Кованда заяви пред местния медиен портал Echo24, че 40% от доставяния в страната газ е с руски произход и се доставя през Ланжот на границата със Словакия.

Експертът добави, че Чешката република също е увеличила покупките на руски петрол, като вносът през първата половина на текущата година надвишава обемите, получени през същия период през всички предходни години от 2010 г. насам.

Чешкият министър заяви, че до края на октомври страната не е внасяла газ от Русия, тъй като диверсифицира източниците и начините за доставка. Според него Чехия е купувала газ от Норвегия и е получавала втечнен природен газ през западноевропейски пристанища.

„Руските доставки на газ за ЕС са обект на санкции, тъй като някои страни не могат без него засега“, написа Сикела, като подчерта, че Чехия е успяла „напълно да премахне зависимостта си от руския газ“./ obektivno.bg

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg