EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Чехия брани земеделието от чужденци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Чехия брани земеделието от чужденци

mail17:00 | 24.11.2010прегледи 388 коментарикоментари 0


Чешкото правителство днес реши, че чужденци ще могат да купуват земеделски земи в страната, след като изтече 7-годишният ограничителен период, договорен при присъединяването на Чехия към Европейския съюз, предаде ДПА.
Забраната е в сила до май 2011 година.
Решението трябва да бъде одобрено и от парламента, където управляващата коалиция има стабилно мнозинство от 118 места в долната камара (от общо 200 - бел. ред.).
Докато повечето "стари" страни от ЕС налагат забрани за гражданите на новите членки да работят свободно на трудовите им пазари за период до седем години, Чехия поиска да се забрани продажбата на земи и недвижими имоти на чужденци.
Групи от земеделски стопани се противопоставиха на решението на правителството, твърдейки, че чешките фермери ще бъдат ощетени.
"Нашите фермери не могат да се конкурират с капитала на чужденците при покупките на земеделски земи", подчерта Ян Велеба, ръководител на Чешката селскостопанска камара.
Според представители на правителството и анализатори обаче не се очаква поскъпване на земята след вдигане на забраната, тъй като желаещите чужденци вече са купили земи чрез местни посредници или компании.
Не е известно каква част от земеделските земи в Чехия са в чуждестранни ръце. Чужденци могат да купуват недвижими имоти в страната от 2009 година, припомня ДПА.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg