EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Четирима зам.-министри в МИЕТ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Четирима зам.-министри в МИЕТ

mail10:15 | 25.03.2013прегледи 653 коментарикоментари 0


Виолета Лорер ще отговаря за икономическия ресор с акцент върху малките и средните предприятия. "Основната ни задача ще е да поддържаме икономическата стабилност в страната и максимално да улесним малките и средните предприятия", обяви Лорер и допълни, че вече е задействана процедура за изплащане на дължими от държавата средства на фирмите.
Ирена Младенова поема европейските програми, ще отговаря и за инвестиции, иновации и предприемачество. "Ще направим всичко възможно да ускорим изплащането на средства по оперативна програма "Конкурентоспособност" и по този начин да подпомогнем фирмите. Предстои ни работа и за популяризирането на вече отворени схеми, насочени към бизнеса, съобщи Ирена Младенова. Една от тях предвижда кредитиране с преференциални лихви на малките и средните предприятия с повече от 700 милиона лева, която се реализира по инициативата Джереми. Втората схема е насочена към подпомагане на фирмите в областта на енергийната ефективност. По нея общото финансиране е на стойност 300 милиона лева, като при необходимост фирмите имат възможност да използват кредитен ресурс, предоставен от ЕБВР за съфинансиране, посочи зам.-министър Младенова. Като една от основните си задачи тя открои и подготовката за европейско финансиране на българския бизнес през следващия програмен период.
Божан Стоянов поема енергийния ресор в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. "Ще направим проверка на най-важните участници в българската енергийна система и ще започнем промени, които да осигурят повече прозрачност в сектора, обяви Стоянов.
По думите на министър Василев през следващата седмица ще бъдат обявени изпълнителите на международния одит в енергетиката.

Иво Маринов ще продължи да изпълнява своите задължения като ресорен заместник-министър по туризма, обяви Асен Василев. Той обясни, че до това решение се е стигнало след среща с туристическия бранш, който се е обединил около общите задачи за решаване в сектора, но не е успял да стигне до консенсус по отношение на кандидатурата за заместник-министър.
Асен Василев запозна представителите на медиите със свършеното от своя екип през първата работна седмица, откакто оглавява Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. По негово настояване електроразпределителните дружества ще приведат общите условия на своите договори в съответствие с европейките норми в бранша. Този петък предстои първото заседание на Обществения съвет по енергетика към МИЕТ. Условията за неговото структуриране са изяснени и ще бъдат публикувани в близките дни.
Мерки за енергийна ефективност в 168 обществени сгради ще бъдат реализирани със средства от Международен фонд "Козлодуй". Предстои сключването на договора, в който изрично ще бъде предвиден ангажимент подизпълнителите да получат 30 на сто авансово плащане, сумите да бъдат изплатени напълно в 30-дневен срок след приключване на работата и да бъде разкрита гореща телефонна линия в МИЕТ, на която да се приемат сигнали за нередности при изпълнението, обясни министър Василев.
В туристическия ресор предстои изработването на наредбите към Закона за туризма. За максимална ефективност на работата ще бъдат сформирани работни групи с участието на представители на туристическия бранш и държавата. Ще бъде създадена и обществена комисия, която да разработи дългосрочна стратегия за развитие на туризма в България./МИЕТ
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg