EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Четири транзакции през март намалиха ПЧИ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Четири транзакции през март намалиха ПЧИ

mail13:06 | 04.06.2010прегледи 822 коментарикоментари 0


Намаляването на преките чуждестранни инвестиции за първото тримесечие на 2010 г. се дължи на четири транзакции за около 200 млн. евро през март на чужди фирми към техни офиси в други страни, съобщи икономическият министър Трайчо Трайков. Затова писа Economynews.bg още през миналата седмица. 
За първото тримесечие на 2010 г. БНБ отчита намаляване на преките чуждестранни инвестиции с почти 22 млн. евро. Министърът отговори на въпрос на депутата Петър Димитров   за ситуацията с чуждите инвестиции в страната.
През януари преките чуждестранни инвестиции се увеличават с 53  млн. евро, през февруари - с 94 млн. евро, а през март те са минус 170 млн. евро. Данните на централната банка не показват важни тенденции. Всъщност броят на чуждите физически и юридически лица, които инвестират у нас, се увеличава, посочи Трайков. Расте броят на фирмите, които инвестират у нас дялов капитал, добави министърът. В разговори с представители на фирмите, направили тези четири транзакции, в МИЕТ са получили уверение, че тези трансфери са нормална търговска практика и не означават спад на доверието в българската икономика.
За първото тримесечие на тази година повече от три пъти  се увеличават чуждите физически лица, които са инвестирали у нас. Техните инвестиции са се увеличили от 2 млн. евро до 80 млн. евро през март, допълни Трайков. Спад на инвестиции през 2009 г. има не само у нас, но и в целия свят, отбеляза министърът. Той посочи, че тази година тази тенденция за България може да бъде пречупена.
Трайков  допълни, че е преговарял с представители на две чужди фирми, една от които планира да инвестира 30 млн. евро, а другата ще вложи в проект "на зелено" 15 млн. евро. Двете инвестиции са в индустрията.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1954