EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Четири тенденции в енергетиката

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Четири тенденции в енергетиката

mail15:00 | 29.03.2012прегледи 804 коментарикоментари 0


Средно с 20 % са се увеличили инвестициите за ремонти и профилактика в енергетиката през 2012 г, спрямо 2011 г. Това отбелязват от Централна енергоремонтна база (ЦЕРБ) ЕАД – най-голямото българско предприятие за диагностика и ремонт в сферата.
Някои дружества вече обявиха инвестиционните си програми. ЧЕЗ например планира да вложи 614 хил. лева в електроразпределителната мрежа на Западна България (през март 2012 г.), „Топлофикация София” АД инвестира 2.5 млн. лв. за модернизацията на два топлоизточника, а „ЕВН България Електроразпределение” АД е заделила 128 млн. лева за ремонти и инвестиции през 2012 г.
От ЦЕРБ очакват още три тенденции в енергетиката през тази година. Инвестициите в екологични подобрения ще направят дружествата конкурентноспособни на външните пазари, защото ще отговарят на европейските изисквания. Средствата е добре да са насочени главно към топлофикационна дейност, например за когенерации (топлинен двигател или електростанция за едновременно генериране на електричество и топлина).
Втората тенденция ще е в посока намаляване на загубите при преноса на енергия.
И тази година фокусът ще са възобновяемите енергийни източници. Според представители на ремонтната база за нашите условия най-ефективно ще е използването на ВЕЦ-овете. „Те започват да произвеждат ток само за няколко минути, докато на една ТЕЦ са й необходими часове, за да се задейства”, обясняват от предприятието. „ВЕЦ-овете са най-добрият тип «зелена» енергия. Те са „по-зелени“ и от ветрогенераторите, и от слънчевите паркове.”, смятат от компанията.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg