EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Четири са икономическите сектори с бурно развитие

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Четири са икономическите сектори с бурно развитие

mail11:15 | 21.12.2023прегледи 782 коментарикоментари 0


Четири са икономическите сектори, в които очаквам бурно развитие.

На първо място това е цифровизацията и различните форми на изкуствен интелект, следват секторите на свободното време, на образованието като самостоятелно обособена сфера и в областта на медицинските изделия и апарати.

Това мнение изрази доц. д-р Тодор Ялъмов, заместник-декан по научноизследователската и иновационна дейност на Стопанския факултет към СУ "Св. Климент Охридски" по време на дискусията на 19-ия Национален иновационен форум "Иновации и устойчив растеж". 

Събитието се организира от Фондация "Приложни изследвания и комуникации", "Ентърпрайз Юръп Нетуърк - България" (Enterprise Europe Network - България), Генерална дирекция "Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МСП" на Европейската комисия.

Партньори на събитието са Единният център за иновации при БАН, София Тех Парк, Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ), Българската предприемаческа асоциация (BESCO), Професионалната асоциация по роботика, автоматизация и иновации (PARAi), "Хелт енд Лайф Сайънсис Клъстер България" (Health and Life Sciences Cluster Bulgaria), "Артифишъл Интелиджънс Клъстер България" (Artificial Intelligence Cluster Bulgaria), Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (АИБЕСТ) и Българската асоциация за управление на хората. 

"Отличените през последните 20 години в конкурса компании и в четирите сфери показват способности на световно равнище", смята Тодор Ялъмов. Той отправи две препоръки: "Има много студенти, които идват от страни-членки на ЕС, но има още по-голям интерес от трети държави. Административно процедурата в момента е много сложна". 

На второ място той изтъкна значението на употребата на института на пред-търговските поръчки - един инструмент, който, по думите му, страната не използва, макар на общоевропейско равнище да се предоставят средства за поръчки за иновативни услуги, които липсват на пазара. 

/БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg