EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Четири регулатора ще следят финансите на Европа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Четири регулатора ще следят финансите на Европа

mail12:30 | 05.09.2010прегледи 537 коментарикоментари 0


Предварително споразумение за конфигурацията на регулаторните органи, които от януари ще започнат да надзирават финансовата система на Европа, беше постигнато през седмицата, съобщи The Wall Street Journal.
В резултат на преговори между Европейската комисия, Европейския парламент и представители на страните членки от ЕС, беше взето решение за учредяване на четири регулаторни органа: за банките ( с щабквартира в Лондон), за застрахователите ( с щабквартира във Франкфурт), за участниците на пазара с ценни книжа ( с щабквартира в Париж), а също и Европейски съвет за мониторинг на системата за риск (European Systemic Risk Board, ESRB). Коя европейска столица ще бъде избрана за щабквартира на последния регулаторен орган все още не е определено, но е ясно, че ще бъде оглавена от президента на Европейската централна банка Жан- Клод Трише.
Бъдещите регулаторни органи ще имат право на решаващ глас при решаване на съдбата на крупни трансгранични европейски финансови компании, в случаите, когато властите на заинтересуваните страни не успеят да достигнат до консенсус, отбелязва изданието, позовавайки се на участвали в обсъждането парламентаристи. 
„Тази нова структура се явява важен етап от нашите усилия, насочени към извличане на уроци от кризата и защитаване на нашата икономика и граждани в бъдеще,” заяви европейският комисар за финансовите услуги и вътрешния пазар Мишел Барние. По неговите думи, новите правила за търговията с деривати и къси продажби в ЕС, които предстои да бъдат обнародвани в близките дни, ще се основат на органа за контрол.
Както се очаква, решението за създаване на четири нови регулаторни органа ще бъде одобрено от Европейския парламент и от представители на членовете на 27 – те страни от ЕС до края на септември.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg