EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Четири общини - лидери в рециклиране

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Четири общини - лидери в рециклиране

mail12:10 | 17.08.2017прегледи 9279 коментарикоментари 0


Четири общини в Пловдивска област - Брезово, Раковски, Марица и Пловдив, са отличници при рециклирането на отпадъци, съобщиха от РИОСВ-Пловдив. Те са изпълнили заложените цели за подготовка за повторна употреба и рециклиране на отпадъчни материали - като хартия и картон, метал, пластмаса и стъкло от домакинствата.
Тези общини са членове на Регионално сдружение Шишманци и преработват отпадъците в депото в с. Шишманци. Община Брезово е със степен на рециклиране 67 процента, Марица - 32 на сто, Пловдив - 50 на сто и Раковски - със 71 на сто. Процентът на степента на рециклиране е висок поради високия коефициент на полезно действие на сепариращата инсталация и тази за биологично разграждане по закрит способ. Битовите отпадъци, които не подлежат на последващо оползотворяване, се депонират, като това количество е до 30 процента от постъпилите отпадъци.
Изпълнението на целите дава право на общините да поискат от РИОСВ - Пловдив възстановяване на 50 процента от отчисленията, заплащани за депониране на отпадъци. Това желание вече е изразено от администрациите на Брезово, Марица и Раковски, като ще им се възстановят 50 на сто от платените за 2015 г. отчисления. Община Пловдив е подала до 30.11.2014 г. мотивирано заявление за изпълнение на целите за 2015 г., в резултат на което заплаща намален размер на отчисления.
Законът за управление на отпадъците въвежда задължения в областта на разделното събиране на отпадъци и поетапно постигане на цели по рециклиране и оползотворяване на битовите отпадъци.
Следващият етап от изпълнението на целите предвижда до 1 януари 2018 г. най-малко 40 процента от общото тегло на материалите да се рециклира. Целта е да се намали количеството на депонираните отпадъци и да се насърчи рециклирането и оползотворяването им.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg