EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Четири мола отварят врати преди Коледа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Четири мола отварят врати преди Коледа

mail13:30 | 10.11.2010прегледи 2793 коментарикоментари 1


Милена Ганчева
До края на годината ще бъдат открити и последните четири от общо десетте нови мола за 2010 г. „Галерия Стара Загора”, „Варна тауърс”, „Мега Мол Русе” и „Мол Русе” ще отворят врати и ще се борят за привличане на купувачите точно преди голямото коледно пазаруване. Те вече участват в друга битка – за привличане на наематели. В началото на годината бяха открити „София аутлет център”, „Сердика център” и „THE MALL” в София, „Мол Габрово”, „Гелария Пловдив” с доста слаба заетост и „Гранд мол Варна”, в който в края на лятото има още нови наематели. През тази най-тежка година от началото на кризата се отварят най-много молове. Причината е простичка – началото на проектите е поставено преди няколко години по време на т.нар. строителен бум в България.
Първият от последните нови мола ще отвори в четвъртък в Стара Загора. Това е „Галерия Стара Загора” на „GTC - България“. Досега около 70% от търговските площи били заети. „Мега Мол Русе” ще отвори в края на ноември. Там били отдадени 60 – 70% от търговските площи. След основните наематели са веригата за хранителни стоки „Пикадили”, дрогериите DM, както и детския магазин „Хиполенд”. Подобен е процентът на отдадените площи в „Мол Русе”. Оттам обаче се надяват преди откриването му да са отдали още повече от магазините. Carefour ще открие там поредния си хипермаркет с площ над 8000 кв. м. Той ще се конкурира пряко с "Пикадили" в "Мега Мол Русе".
Конкуренцията между големите търговски центрове във Варна ще се изостри още повече. "Варна тауърс" ще е третият мол в града. През април в морската столица врати отвори „Гранд мол Варна”. Заетостта на варненските кули е около 86 на сто. Инвеститорите във „Варна тауърс“ са решили да привличат клиентите си с атракции. На източната кула на „Варна тауърс” ще е първият в страната въртящ се ресторант. Той е част от веригата „Магнито”. На върха на западната кула ще е първата у нас лицензирана хеликоптерна площадка върху сграда в жилищен район.
В момента в повечето от т.нар. стари молове, открити в предишните години, има предоговаряне на наемните нива. Оборотите на търговците са под очакванията. Според експерти от бранша най-лесно за търговците е да поискат от намаляване на наема. Инвеститорите са склонни в някои случаи да намалят временно наема, докато дойдат по-добри времена за наемателите им. Защото е по-добре дори и за имиджа да няма празни магазини, които отблъскват клиентите и им правят лошо впечатление. Освен това празните магазини, макар и облепени с атрактивни реклами, са доказателство за не толкова добър проект.


 


 
Коментари
 
до журналистчето - 12-11-2010 г. 20:59:30

Написалото статията - преди да пишеш си провери фактите. Във Варна моловете са - Централ плаза, Пфое мол, Мол Варна, Гранд мол и нов - Кулите на Варна, като Галерия Варна е завършен, като сграда - работи се вътре. чакам си хонорара.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg