EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Четири искания на земеделците

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Четири искания на земеделците

mail11:15 | 06.02.2024прегледи 383 коментарикоментари 0


Българската аграрна камара (БАК) и нейните членове, които започнаха днес ефективни протестни действия, след като не приеха предложението на правителството за подпомагане на бранша, имат 4 основни искания, става известно от съобщение, изпратено от камарата до медиите.

На първо място е осигуряването на бюджет по т. нар. украинска помощ за 2024 г., който да позволи запазване на ставките от 2023 г. за подпомагане на земеделските производители от уязвимите сектори като овощарството и зеленчукопроизводството, оранжерийното производство, лозарството, картофопроизводството, тютюнопроизводството, животновъдството и пчеларството. БАК настоява за сектор зърнопроизводство да се осигури бюджет за подпомагане, но не по предложената от Министерския съвет методика, тъй като в нея липсва компетентна икономическа експертиза. "Годишната данъчна декларация за последната година категорично не може да покаже загубите на земеделските производители, които нарастват през последните три години", подчертава камарата.

Второто искане на земеделците е приемане на пакет от законодателни инициативи за реформи в сектора с ясен времеви график - промени в Закона за собствеността върху земеделските земи, Закона за арендата и Закона за Българската аграрна камара с правила за представителност на браншовите организации в земеделието, Закона за кооперативите, Закона за веригата на доставки на земеделски продукти и храни, Закона за пчеларството и Закона за виното и спиртните напитки.

На трето място БАК поставя приемането на Стратегии за поливното земеделие в страната, за целогодишно производство на оранжерийни зеленчуци, за развитие на пчеларството и други, както и достъп на земеделските производители до субсидирана заетост към Министерството на труда и социалната политика и общините, с цел гарантиране на задълбочаващия се проблем с недостига на работна ръка и невъзможността на сектора да си позволи адекватни трудови възнаграждения.

Последното искане на протестиращите е ясна позиция на държавата по т. нар. Зелена сделка на ЕС без ощетяване на земеделските производители, както и преосмисляне на политиката на ЕС по отношение на търговията със земеделски продукти от трети страни, така че да се гарантира реципрочност в стандартите на производство, за да се осигури справедлива търговия и да се предотврати нелоялната конкуренция от дъмпингов внос от трети страни.

БТА припомня, че Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), представляваща и обединяваща огромна част зърнопроизводителите в България, започна безсрочни протестни действия в 10:00 часа днес. След състоялата се среща на 4 февруари в Министерски съвет (МС) между бранша и властта регионалните сдружения от НАЗ единодушно взеха решение, че предложението на държавата е незадоволително и неприемливо. 

На брифинг, който даде заедно с министъра на земеделието Кирил Вътев в Министерския съвет снощи, премиерът Николай Денков заяви, че няма основания за протести. Той изрази очакване в следващите дни диалогът със зърнопроизводителите да бъде продължен, да бъде уточнен текстът и да бъде подписан новият меморандум за съвместни действия, чиито точки вече са били уточнени на срещата в неделя. "Всеки ден в протести забавя възможността да подпомогнем точно тези производители, които наистина в момента са в нужда", каза още премиерът.

Днес в Министерството на земеделието и храните предстои да се проведе изнесено заседание на Комисията по земеделието, храните и горите. Събитието ще започне в 16:30 часа, като на него ще бъдат представени мерки и действия за преодоляване на кризата в сектора в отговор на постъпилите искания от неправителствения сектор.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg