EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Четири иновативни ИТ фирми получават еврофинансиране

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Четири иновативни ИТ фирми получават еврофинансиране

mail16:42 | 08.10.2010прегледи 2239 коментарикоментари 0


Четири фирми получиха положително становище за разработките си от Комисията за разглеждане и оценка на иновативността и правата по интелектуална собственост върху внедрявания софтуер от кандидати по Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика” с предмет: „Развитие на стартиращи иновативни предприятия чрез подкрепа за внедряване на иновативни продукти, процеси и услуги”. Общо пет предложения са разгледани от експертите. Одобрените проекти за безвъзмездно финансиране са публикувани от днес на страницата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията /МТИТС/, съобщиха от министерството.
Методиката за оценка е разработена по заповед на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков с цел да се преодолее невъзможността на фирмите от сектора информационни и комуникационни технологии,  да участват в грантови схеми за иновации по Оперативна програма «Конкурентоспособност». Програмата изисква представяне на патент от кандидатите, а сертификат за уникалност на софтуер не съществува в България и повечето страни по света.
Удостоверенията ще служат за кандидатстване по две грантови схеми по ОП ”Конкурентоспособност” - „Развитие на стартиращи иновативни предприятия чрез подкрепа за внедряване на иновативни продукти, процеси и услуги” и „Подкрепа за внедряване в производство на иновативни продукти, процеси и предоставяне на иновативни услуги”.
Заявката за оценка на иновативността и правата по интелектуална собственост върху внедрявания софтуер от кандидати по ОП «Конкурентоспособност» се подава в Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщения. Становищата на комисията  се публикуват на интернет страниците на МТИТС, изпълнителната агенция «Електронни съобщителни мрежи и информационни системи», БАИТ, БАСКОМ и ИКТ Клъстър с оглед евентуални възражения от други компании по правата за интелектуална собственост върху същата тази софтуерна разработка.
Комисията за разглеждане, оценка и изготвяне на становище за иновативност на предложенията, е съставена от председател, технически секретар и още шестима експерти, като трима от тях са излъчени от браншовите организации. Участниците в комисията подписват декларация, че нямат материален интерес от получаването на помощ за реализиране на софтуерни разработки на определен кандидат или участник и не са "свързани лица" по смисъла на Търговския закон.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg