EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Четири гръцки банки с понижен рейтинг

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Четири гръцки банки с понижен рейтинг

mail13:50 | 24.02.2010прегледи 1638 коментарикоментари 0


Финансовата нестабилност на Гърция се пренася и върху банките в частния сектор, което е последната индикация, че кредитните проблеми на страната се задълбочават, съобщава The Wall Street Journal.
Рейтинговата агенция Fitch, изразявайки съмнения около финансирането и рентабилността на гръцките банки, понижи рейтинга на четири от тях до ниво от BBB. Прогнозата на Fitch за гръцките банки е „негативна”.
Основните притеснения са, че усилията на Гърция да намали бюджетния си дефицит чрез строги мерки бързо и сериозно ще засегне гръцката икономика, понижавайки търсенето на кредити и намалявайки печалбите на банките. В допълнение гръцките банки ще плащат повече, за да се финансират.
Разходите по финансирането на четирите банки, за които става дума - Националната банка на Гърция, Alpha Bank, Efg Eurobank Ergasias и Piraeus Bank, са се увеличили, става ясно от доклад на Morgan Stanley и източник на The Wall Street Journal, запознат със ситуацията. Сумата по подсигуряването срещу фалит на банките също се е повишила, пък става ясно от данните на Markit Group Ltd.
Независимо от оказвания натиск, гръцките банки в момента не са изправени пред криза на ликвидността, отбелязва The Wall Street Journal. Банките в страната, за които се смята, че са били на солидна основа преди кризата, са обогатени от депозитите. Те също така, не изпитват спешна нужда от непосредствено финансиране и не се очаква да се обърнат към кредитните пазари за привличане на средства.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg