EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Черна гора намалява заплати

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Черна гора намалява заплати

mail12:30 | 02.01.2013прегледи 504 коментарикоментари 0


Правителството на Черна гора прие нов пакет мерки за икономии, който предвижда намаляване на заплатите на депутатите и служителите в регулаторните агенции и държавните предприятия, замразяване на пенсиите и въвеждане на кризисен данък върху заплатите, предаде Танюг. Министърът на финансите Радое Жугич съобщи на пресконференция, че с новия пакет мерки правителството очаква да спести около 30 милиона евро. Той каза, че кабинетът е поискал от парламента да намали
заплатите на депутатите със 7%, с колкото бяха намалени и министерските заплати. Средната заплата на депутат в Черна гора е около 1300 евро, а средната заплата за страната е 478 евро.
Жугич добави, че в новия пакет мерки е предвидено и намаляване на заплатите на администрацията на регулаторните агенции и на предприятията, в които държавата е мажоритарен собственик. Изпълнителните директори в тези предприятия ще могат да получават най-много две средни заплати за държавата, председателите на бордове на директори - до една заплата, а членовете на бордовете - до 50% от средната заплата. Правителството е решило да въведе и кризисен данък от 3 процента, с който ще се облагат всички брутни заплати над 400 евро. Този данък ще важи и за частните фирми. Пенсиите ще бъдат замразени на сегашното си равнище, но за пенсионерите с най-малки пенсии са предвидени еднократна помощ и помощ за решаване на жилищни проблеми. Пакетът мерки за икономии ще важи за цялата следваща година, а след това ще бъде направен анализ и правителството ще реши дали да останат в сила, или да бъдат отменени, каза финансовият министър.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg