EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

ЧЕЗ се заканва на КЗК

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЧЕЗ се заканва на КЗК

mail06:00 | 26.09.2018прегледи 3325 коментарикоментари 0


Както ние в CEZ, така и Инерком, сме решени да финализираме сделката. Това каза говорителят на ЧЕЗ Алице Хоракова в отговор на въпроси на 3e-News във връзка с последното развитието по казуса с блокираната продажба на активите на ЧЕЗ в България на местната компания Инерком, за статуса на сделката към този момент и как виждат в Прага разплитането на казуса. 

Тя обясни, че има валиден договор за покупка, който е сключен с Инерком. Инерком активно преговоря с банки и предприема стъпки, за да изпълни навреме условията в договора. Многократно получихме уверения, че Инерком иска да запази настоящия мениджърски състав на компаниите, за да гарантира приемственост в предоставянето на услуги, подчерта Хоракова.

Разглеждаме и възможността да подадем жалба пред Европейската комисия срещу решението на КЗК. Считаме, че е много смущаващ фактът, че след подписване на договора за продажба на акции с Инерком, набързо бе приета промяна в Закона за енергетиката в опит да се окаже влияние върху изпълнението на вече сключена сделка. В момента анализираме дали тези действия на българската държава в отговор на намерението ни да продадем българските си активи не нарушават принципите за защита на инвестициите, обект на арбитражно дело, каза още говорителят на ЧЕЗ в Прага.

Ето какво още казва Алице Хоракова в интервюто за електронното издание:


На какъв етап е в момента сделката за продажбата на българските активи на ЧЕЗ Груп? През август главният финансов директор на ЧЕЗ а.с. съобщи, че ЧЕЗ също е подала жалба срещу решението на Комисията за защита на конкуренцията, с което Комисията блокира продажбата на българските активи на ЧЕЗ Груп на Инерком, тъй като изглежда „на пръв поглед безсмислено“. Може ли да дадете повече подробности за причините за подаването на тази жалба?

Алице Хоракова: Притеснява ни, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не даде достатъчни пояснения защо купуването на нашите български активи би застрашило конкуренцията в България и оценяваме дадените аргументи като неадекватни и несъстоятелни. Считаме, че решението нарушава нашите законови интереси и по тези причини подадохме жалба срещу решението на КЗК до Върховния административен съд. Запознати сме с предприетите стъпки на партньора ни във връзка с подадено ново заявление пред КЗК и оценяваме твърдото намерение на Инерком по този въпрос, което бе изразено чрез  вътрешното преструктуриране на Инерком Груп, за да реагира на съображенията на КЗК.

Планирате ли да предприемете мерки, за да защитите вашите интереси?

Алице Хоракова: Разглеждаме и възможността да подадем жалба пред Европейската комисия срещу решението на КЗК. Считаме, че е много смущаващ фактът, че след подписване на договора за продажба на акции с Инерком, набързо бе приета промяна в Закона за енергетиката в опит да се окаже влияние върху изпълнението на вече сключена сделка. Отбелязваме, че тази поправка не е преминала през надлежната процедура на вътрешни обсъждания и все още няма насоки за прилагането и от страна на Комисията за енергийно и водно регулиране. Настоящият подход на държавните институции и политизирането на цялата сделка може да доведат до сериозна заплаха за реализиране на сделката от страна на българската държава. В момента анализираме дали тези действия на българската държава в отговор на намерението ни да продадем българските си активи не нарушават принципите за защита на инвестициите, обект на арбитражно дело.

Въз основа на всичко това, смятате ли, че все още може успешно да бъде финализирана сделката с Инерком?

Алице Хоракова: Бихме искали да подчертаем, че имаме валиден договор за покупка, който е сключен с Инерком и честно обсъждаме с нашите партньори законовите изисквания и финасирането. Инерком активно преговоря с банки и предприема стъпки, за да изпълни навреме условията в договора. Също така многократно получихме уверения, че Инерком иска да запази настоящия мениджърски състав на компаниите, за да гарантира приемственост в предоставянето на услуги. Както ние в CEZ, така и Инерком, сме решени да финализираме сделката, както е договорено и работим заедно за изпълнение на съответните отговорности по Договора за продажба на акциите.  

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3876