EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЧЕЗ с проблеми на Балканите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЧЕЗ с проблеми на Балканите

mail09:15 | 02.03.2010прегледи 706 коментарикоментари 0


Най-голямата чешка енергийна компания ЧЕЗ среща все по-големи трудности на балканския пазар поради проблемите с плащането на изразходваната електроенергия на румънските и българските предприятия и кражбите на ток в Албания, предаде агенция МИА, позовавайки се на публикация в чешкия в. "Лидове новини".
Главния проблем в момента ЧЕЗ решава в  Румъния, където държавните железници й дължат 38 милиона евро за изразходвана електроенергия.
"Не искаме да усложняваме преговорите с румънското правителство, но имаме проблем, който трябва да се реши. Заради законовите разпоредби не можем да прекратим доставката", каза говорителката на ЧЕЗ Ева Новакова.
Въпреки че поради глобалната икономическа криза все повече потребители в Румъния и България закъсняват с плащането на сметките за ток, все пак това не е най-големият проблем на ЧЕЗ. В Албания компанията губи от "нелегални" потребители, невероятните 38 процента от електроенергията в мрежата. В Румъния се крадат 12 процента от общата електроенергия на ЧЕЗ.
В Чехия неотдавна стана известно, че ЧЕЗ се справя с неплащащите абонати с помощта на специално формиран екип от контрольори, които са минали военно или полицейско обучение като командоси и които в "борбата" с неизрядните платци на ток използват сила и принуда.
Под натиска на обществеността и на чешкото правителство, което осъди подобни действия, ЧЕЗ се принуди да разформира специалния екип.
Въпреки проблемите с плащането на Балканите ЧЕЗ завърши миналата година с печалба 1,9 милиарда евро, което е с 9,5 процента повече от 2008 г.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg