EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЧЕЗ развива ядрената енергетика в Чехия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЧЕЗ развива ядрената енергетика в Чехия

mail09:50 | 21.09.2011прегледи 345 коментарикоментари 0


Развитието на ядрената енергетика е необходимо за гарантиране на енергийното задоволяване на Чехия, заяви Даниел Бенеш, новият генерален директор на водещата чешка електрическа компания ЧЕЗ, контролирана от държавата.
"Ако Чехия иска да задоволява сама нуждите си от гледна точка на енергетиката, няма да има много възможности извън ядрената енергетика", заяви Бенеш пред всекидневника "Днес". "Развитието на атомната енергия е приоритет, допълни Бенеш, който беше назначен за генерален директор на ЧЕЗ в четвъртък. Той замени на поста Мартин Роман, който стана председател на Надзорния съвет на компанията.
ЧЕЗ, 70% от която са собственост на държавата, е сред десетте основни енергийни компании в Европа. Тя управлява две ядрени централи в страната – "Дуковани" (в югоизточна Чехия) и "Темелин" (в югозападна Чехия). Те произвеждат една трета от електрическата енергия в страната.
Нейният дял се очаква да нарасне до около 50% след разширението на "Темелин", което се очаква да приключи към 2025 г. През 2009 г. ЧЕЗ обяви конкурс за строежа на два нови реактора на централата, която в момента разполага с два реактора с мощност 1000 мегавата всеки. Три компании – френската "Арева", руската "Атомстройекспорт" и американската "Уестингхаус", проявиха интерес към строежа. Договорът с победителя трябва да бъде подписан през декември 2013 г.
Разширението на "Темелин" трябва да компенсира затварянето до 2020 г. на топлоелектрическите централи, работещи на въглища, обясни Бенеш, според когото "запасите от въглища на Чехия са много ограничени". "Ако изгубим ядрената енергия, ще се окажем зависими от милостта на руския газ. Няма трети път. Възобновяемите източници не покриват енергийните нужди на страната", смята той. /АФП

 


Тагове: ЧЕЗ, АЕЦ, Чехия
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg