EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЧЕЗ обмисля продажба на ТЕЦ "Варна"?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЧЕЗ обмисля продажба на ТЕЦ "Варна"?

mail13:45 | 11.06.2010прегледи 3307 коментарикоментари 0


Чешката компания ЧЕЗ обяви, че обмисля продажбата на топлоелектрическа централа в България, съобщи агенция Dow Jones. Компанията вече е изпратила предварително запитване към потенциални купувачи какви средства биха дали за 1260 мегаватовата централа във Варна, каза зам.-председателят на компанията Томаш Плескач, цитиран от агенцията.
ЧЕЗ получи някои показателни оферти, но всичко е на информативна основа и не предстои продажба, казва още Плескач.
По думите му компанията е разочарована от развитието в България, защото регулаторната среда е много непредвидима и строгата регулация на цените в сектора се нуждае от облекчаване.
Българското правителство в последните години е давало индикация за готовност да разхлаби регулациите и контрола върху цените за енергийните компании, които са готови да инвестират в инфраструктурни съоръжения в страната, но нещата не са се променили, коментира агенцията.
През 2005 година ЧЕЗ закупи 67% от три електроразпределителни дружества , а през 2006 придоби ТЕЦ Варна, която е най-голямата подобна централа в портфолиото на компанията.
ТЕЦ Варна затвори заради екоизискванията един от блоковете си, предстои извеждането от експлоатация на останалите след 2014 г, като намеренията на чехите бяха да строят на тяхно място газови мощности, но в момента имат проблеми с проекта.
Преди около месец друг чужд инвеститор в страната - италианската "Енел", обяви, че води преговори за продажба на дела си в ТЕЦ "Марица Изток 3".
Още преди два месеца ЧЕЗ  определи инвестициите си в България и Албания като проблематични, а тази в Румъния като добре работеща съобщи за в. Financial Times изпълнителният директор на компанията Мартин Роман. Фирмата ще ограничи вложенията си в чужбина, като ще се съсредоточи в ядрени проекти в Чехия и Словакия. Обявените намерения са обрат в стратегията на фирмата, която от 2004 г. започна агресивна експанзия в Централна и Източна Европа, като купи централи, мини и електроразпределителни дружества от Турция  и Албания до България и Полша.
Сигнали за преоценка на мястото на чешката държавна компания в региона идват след изявления на ЧЕЗ за големи трудности на балканския пазар поради проблемите с плащането на изразходваната електроенергия на румънските и българските предприятия и кражбите на ток в Албания. Пак по това време се понесе и слухът, че ЧЕЗ е в процес на преговори за продажба на бизнеса си в България на руски инвеститор, това обаче бе опровергано от централата на компанията в Прага.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg