EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ЧЕЗ и Енел продават бизнеса си в Румъния

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЧЕЗ и Енел продават бизнеса си в Румъния

mail07:02 | 10.12.2019прегледи 967 коментарикоментари 0


Два енергийни гиганта продават бизнеса си в Румъния, а потенциалният купувач е една от най-големите енергийни компании с изцяло румънски капитал, пише днес в. "Адевърул", цитиран от БТА.

Акционерите на румънската компания "Хидроелектрика" ще обсъдят на 12 декември възможно закупуване на акциите на групите ЧЕЗ Румъния и Енел Румъния.

"Адевърул" припомня, че чешката компания ЧЕЗ обяви миналото лято, че продава активите си в Румъния и други страни в региона, за да се съсредоточи върху инвестиции в Чехия. ЧЕЗ притежава в Румъния системата за дистрибуция на електроенергия в областта Олтения и вятърния парк във Фънтънеле-Коджалак с мощност 600 мегавата.

В средата на ноември ЧЕЗ обяви, че над 30 потенциални купувачи са проявили интерес към активите на компанията в Румъния чрез неангажиращи писма. След оценка на тези оферти през второто тримесечие на следващата година се очаква изпращането на ангажиращи оферти, а след това и подписване на споразумение със спечелилия търга. Финализирането на транзакцията се очаква през първата половина на 2021 г., съобщи групата ЧЕЗ.
Енел Румъния пък притежава местния пазар за дистрибуция на електроенергия в областите Южна Мунтения, Добруджа и Банат, както и капацитети за производство на възобновяема енергия, отбелязва румънският вестник.
Румънската компания "Хидроелектрика" е започнала процедура за покупка на активите на ЧЕЗ Румъния и Енел Румъния и иска одобрението на акционерите, за да наеме консултанти във връзка с покупката. Този въпрос ще бъде обсъден на извънредно Общо събрание на акционерите на 12 декември, посочва "Адевърул".
В. "Гъндул" пише, че президентът Клаус Йоханис ще обсъди днес с премиера Лудовик Орбан и министъра на финансите Флорин Къцу проекта за държавен бюджет за 2020 г. На срещата ще бъде анализирана и ситуацията в министерството на финансите един месец след встъпването в длъжност на новото правителство.
Същият вестник пише за "първото голямо предизвикателство" пред финансовия министър Флорин Къцу. Бившата управляваща Социалдемократическа партия внесе вот на недоверие срещу финансовия министър, който ще бъде обсъден и гласуван днес следобед в Сената от 16,00 ч. Министърът на финансите ще представи за първи път подробности за бюджета за следващата година, както и план от мерки за стабилизиране на националната икономика. Планът на Къцу визира премахване на макроикономическите неравновесия, натрупани в икономиката през трите години управление на социалдемократите, посочи финансовото министерство.
Премиерът Лудовик Орбан заяви, че вотът на недоверие срещу финансовия министър представлява възможност да бъде представено "бедствието, оставено от безотговорното управление". Орбан постави под съмнение истинността на данните при изготвянето на държавния бюджет от страна на бившата управляваща Социалдемократическа партия.


Тагове: Румъния, ЧЕЗ, Енел
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg