EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЧЕЗ Груп предяви иск към България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЧЕЗ Груп предяви иск към България

mail06:48 | 15.07.2016прегледи 3462 коментарикоментари 0


Чешката държавна компания ЧЕЗ Груп обяви, че е предявила арбитражен иск за стотици милиони евро срещу България в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове (ICSID). Причината е неспазване на разпоредбите за инвестиционна защита в Договора към Европейската енергийна харта. Не се казва споменава конкретната сума.

В съобщение на компанията се отбелязва, че е решила да предприеме тази стъпка след редица действия на българските институции, които вредят на дейността на компанията в страната, създавайки критична ситуация в дългосрочен план на местния енергиен пазар, която не се подобрява. ЧЕЗ неколкократно поиска от българското правителство настоящата ситуация да бъде подобрена, както и компенсации за причинените щети.

Миналия ноември компанията предложи приятелско уреждане на спора по взаимно съгласие, като си запази правото за инвестиционен арбитраж. Българската страна не се възползва от тази възможност, се казва в съобщението. „Готови сме да защитим инвестициите си с всички възможни средства и в този смисъл арбитражът е следващата логична стъпка“, коментира Иво Хлавач, шеф на дивизията за външни връзки и регулация.

Чешката държавна енергийната група стъпи на българския пазар в края на 2004 г. и обслужва близо 3 млн. потребители, основно в София град и Софийска област.


Тагове: ЧЕЗ, иск
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4230