EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Частният сектор се пази от кредити

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Частният сектор се пази от кредити

mail15:20 | 27.01.2012прегледи 526 коментарикоментари 0


Банковите заеми за частния сектор в еврозоната са намалели рязко миналия месец, засилвайки опасенията около заплахата от кредитна криза в региона. Това сочат публикувани днес данни, цитирани от DPA.
ЕЦБ съобщи, че годишният темп на растеж на банковите заеми за частния сектор се е забавил до 1 % през декември спрямо 1,7 % през ноември. Според анализатори обаче инжекцията на ЕЦБ от рекордните 489 милиарда евро (640 милиарда долара) във финансовата система би трябвало да допринесе за отслабване на натиска, пред който са изправени части от банковия сектор.
Междувременно данни на ЕЦБ показаха намаляване на инфлационния натиск със забавяне на икономическия растеж в еврозоната в резултат на дълговата криза в региона. Сигналите, че натискът върху потребителските цени отслабва, могат да осигурят на ЕЦБ възможност да продължи да понижава лихвените проценти в опит да подкрепи икономическия растеж във валутния съюз, отбелязва DPA. В момента водещата лихва в еврозоната е 1 %, след като централната банка намали ставката й с общо 50 базисни пункта миналата година.
ЕЦБ обяви, че годишният растеж в широкия паричен агрегат М3 е отслабнал от 2 % на 1,6 %. Франкфуртската институция възприема данните от М3 като показател за
инфлационните тенденции.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg