EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Частният капитал спасява испанските каси

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Частният капитал спасява испанските каси

mail10:50 | 28.01.2011прегледи 608 коментарикоментари 0


Привличането на частни инвеститори е най-доброто решение за спестовните каси в Испания като част от плана за рекапитализация, вместо да бъдат спасявани с държавни средства, заяви в интервю за в. "Паис" испанската министърка на икономиката Елена Салгадо, цитирана от Франс прес.
Салгадо отбеляза, че ако е на мястото на финансовите компании, би предпочела да не прибягва до Фонда за планирано преструктуриране на банките, тъй като това означава да се съгласи с преструктуриране.
"Винаги е по-добре да се прибегне до частния сектор за финансиране. Това е една от целите на реформата", добави тя, уточнявайки, че тази реформа позволява на добре капитализираните компании да продължат да бъдат спестовни каси, ако искат.
Изказването на Салгадо последва вчерашната емисия на Фонда за преструктуриране на банките на 3-годишни облигации на стойност 3 милиарда евро, за да посрещне евентуална необходимост отново да инжектира пари в някои спестовни каси, след като вече набави около 12 милиарда евро през 2010 година.
В понеделник испанското социалистическо правителство обяви нов план за рекапитализиране на спестовните каси, които са слабото звено във финансовата система на страната.
Спестовните каси бяха призовани да се рефинансират до стойност, възлизаща на общо 20 милиарда евро, като се обръщат с предимство към частния капитал.
Правителството иска да превърне тези компании в обикновени търговски банки, листвани на борсата, за да улеснят достъпа им до капиталовите пазари.
Онези, които не успеят да направят това до есента, ще получат пари от Фонда за преструктуриране на банките в замяна на участие в капитала, което е равносилно на частична национализация, за максимален срок от 5 години.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg