EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Испания проверява спестовните банки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Испания проверява спестовните банки

mail13:40 | 12.01.2011прегледи 502 коментарикоментари 0


Като съседна на Португалия държава, Испания неизбежно върви към искане на спасителна помощ, което мотивира и призива на испанския премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро за ускоряване на почистването на непрозрачната мрежа от спестовни банки в страната, популярни като „кахас”, отбелязва в публикация The Wall Street Journal.
Това означава, че спестовните банки за първи път ще оповестят степента на излагането си на проблеми имотни и строителни заеми, ход, които може да провокира инжектиране на държавни средства в някои банки.В опитите си за проясняване на обстановката около спестовните банки Испания прави усилие да убеди инвеститорите, че не е следващата Португалия или Ирландия.
Оповестяването на данни около т.нар. „кахас” ще включва обезпечаване по кредити, лихвени нива, история по погасяването на заемите и нива на поддържане. Спестовните банки ще трябва да представят детайлна информация и за финансовите си нужди. Най- късно към края на март определени банки трябва да представят цитираната информация. Това ще е първата стъпка по определяне на това дали имат нужда от повече капитал.
Испания инжектира около €11 млрд. ($14.25 млрд.) в банковия сектор, което е около 1 % от БВП и малко под това, което повечето развити държави отпуснаха през кризата. Според инвеститорите загубите ще бъдат прикрити, особено при определени банки, които контролират половината от кредитния бизнес в страната.
Вчера испанският премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро се ангажира да спази набелязана цел за понижаване на бюджетния дефицит на Испания през 2011 година до 6 процента от брутния вътрешен продукт (БВП), предаде Франс прес.
Сапатеро каза това, представяйки икономическите резултати на правителството си за 2010 година.
Бюджетът за 2010 година ще покрие спокойно набелязаната цел за дефицит от 9,3 процента от БВП, добави премиерът. В момента Испания отново е обект на опасения на пазарите за способността й да оздрави държавните си финанси и да излезе от икономическата криза, отбелязва АФП.
Испанският министър-председател добави, че през 2011-2015 година се очаква растежът да бъде около 2-2,5 на сто.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg