EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"Частичен дефолт" за 4 гръцки банки + коментар

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Частичен дефолт" за 4 гръцки банки + коментар

mail11:36 | 30.06.2015прегледи 4087 коментарикоментари 0


След провалените през уикенда преговори между Гърция и нейните кредитори властите в Атина останаха без средства, за да покрият днешно плащане на задължения към МВФ за около 1,55 млрд. евро.

Международната рейтингова агенция Fitch снощи постави под "частичен дефолт" четирите водещи гръцки банки - Националната банка на Гърция (National Bank of Greece), Пиреос банк (Piraeus Bank), Юробанк (Eurobank) и Алфа банк (Alpha Bank) - след налагането на капиталов контрол в страната, съобщи Франс прес. Дългосрочният и краткосрочният рейтинг на тези банки е понижен до "RD" (restricted default или ограничен дефолт) от съответно "CCC" и "C" (лат. букви), се посочва в съобщение на рейтинговата агенция, цитирано от ТАСС.
Причината за понижението е решението на гръцките власти да въведат т. нар. банкова ваканция и ограничения върху движението на капитали, главно под формата на лимити за теглене на суми от банкови сметки през банкомати, което се разглежда от Fitch като "ограничен дефолт".
Снощи и международната рейтингова агенция Standard and Poor's понижи дългосрочния кредитен рейтинг на Гърция с още една степен - от "CCC" до "CCC-" с негативна прогноза. И двете нива са в спекулативната зона (junk).

Властите в Гърция отварят от утре хиляда гишета по банките за пенсионерите без банкови карти, за да могат да получават пенсиите си, съобщават гръцките медии. Решението е взето на заседание на финансовото министерство и е съгласувано с централната банка на страната.
Съгласно ограниченията пенсионерите ще могат да теглят до 120 евро в брой само веднъж седмично. Те ще получат и банкови карти, с които занапред да теглят от банкоматите пари при спазване на лимита от 60 евро на ден. Списък с банковите клонове, които ще отворят утре, ще бъде оповестен по-късно днес. Те ще обслужват пенсионерите в продължение на три дни.
Капиталовите ограничения бяха въведени от финансовото министерство. С решение на ведомството банките в Гърция бяха затворени от 29 юни до 6 юли, а гърците не могат да теглят от банкоматите повече от 60 евро на ден. Ограниченията не засягат притежателите на дебитни и кредитни карти зад граница.

Вече е възможно Гърция в крайна сметка да излезе от еврозоната, въпреки че Европейската централна банка не иска това, заяви Беноа Кьоре от Изпълнителния съвет на ЕЦБ, съобщи Ройтерс. "За съжаление, вече не може да бъде изключено излизане на Гърция от еврозоната, което досега беше теоретичен въпрос", каза Кьоре в интервю за френския в. "Лез еко". Това е най-директното признание досега от висш служител на ЕЦБ, че е възможно Гърция да излезе от еврозоната, след като Атина реши да прекъсне преговорите за споразумение "помощ срещу реформи" и да свика референдум на 5 юли. Кьоре каза, че ако гърците гласуват с "да", "няма съмнение", че властите в еврозоната ще намерят начини да изпълнят ангажиментите към Гърция. Ако на референдума обаче надделее отрицателният вот, "би било много трудно да се поднови политическият диалог", заяви той.
 

Коментарът

Отвъд ръба

Коментар на Стийн Якобсен, главен икономист в Saxo Bank

Усеща се точно същото чувство във въздуха, каквото се усещаше преди дефолта на Леман. Спомням си, че почти само аз смятах, че Леман ще се провалят да останат на повърхността, но пазарът и Федералният резерв продължаваха да виждат решения в последната минута.

Решението е подобно. Леман бяха смятани за прекалено „трудни“ за спасяване; в действителност много малко хора искаха да им помогнат и не забравяйте, че Леман платиха значителна премия за финансиране +100/200 базисни пункта в едноседмични депозити, много преди 2008 г…

Леман беше финансиран със заемни средства 30/35x по баланс и гръцкият дълг беше/е с подобна експозиция.

„Моралният“ риск също е подобен и той е свързан със спецификите на макроравнище и винаги са свързани с опити за печелене на повече време, което никога не върши работа.

Планът на Федералния резерв (свързан с Леман Брадърс) беше да спечели повече време, тъй като план А и план Б бяха решения от типа „похвали и наказания“. Когато те се провалиха, план В беше паниката и нямаше план. Леман нямаха план, нито Гърция има такъв. Да нямаш план, не е план, което ние наблюдаваме в момента.

Срещаме трудности в справянето с нелинейните движения на пазарите, след надеждата и вярата. Но отново нека подчертая, че най-големият риск е раздутият VaR (стойност в риск и последващите взаимовръзки…). Това ще доведе до нежелани последствия, като движения на българските и румънските облигации вчера, вероятен дефолт на Пуерто Рико и по-високо евро.

Пазарът преследва „добри хеджове“, които не съществуват. Повярвайте ми – като някой, който е управлявал риск и търгувал през 1992, 1997-1998, 2000, 2008 и 2010/14 година, в момента няма никакви добри хеджове – най-важното е да нямаш лоши позиции, когато всичко върви в корелация към едно.

Неуспехът от осъществяването на сделка в последната минута трябва да доведе до намаляване на DAX с още 3-5% и ще увеличи кредитния риск в членовете на „новата“ еврозона, като Унгария, Хърватска, България и Румъния. Дори Полша ще усети насрещен вятър.

Моят съвет относно вземането на шестмесечна почивка от пазарите, за съжаление изглежда като добър вариант. В момента съм в Шанхай, пазарът тук е нервен преди отварянето…, надолу сме с 22% от пика през 2015 г.!

Междувременно, както е описано в статия в Блумбърг, СИРИЗА продължава да играе игри и сме в ситуация, при която сме на ръба на граждански вълнения и недостиг на нефт, евро и храна.

Започвате ли да разбирате защо не съм съгласен с макростратегията и политиците?
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg