EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Част от подземния град "Сердика" готов

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Част от подземния град "Сердика" готов

mail14:40 | 29.05.2012прегледи 593 коментарикоментари 0


Центърът на София става един от най-атрактивните туристически места в Европа, е прогнозата на министър Вежди Рашидов, който заедно с министър Лиляна Павлова направиха инспекция на подземния, античен град-комплекс "Сердика", намираш се между сградите на Министерския съвет и Президентството.
Проектът на обща стойност 15 801 989 лв. се финансира по Оперативна програма „Регионално развитие”, бенефициент е Министерството на културата.
Първият му етап ще бъде завършен до края на юли, а финалът е планиран за декември 2013 г. Проектът предвижда пълна интеграция на археологическите останки от антична Сердика, средновековието и възрожденския период в едно цялостно пешеходно ниво на около 19 000 кв. м. Ще се свържат в единна структура новооткритите обществени сгради, главните улици на античния град – Кардо максимус и Декуманос максимус, безценни мозайки и стенописи с вече експонираните отделни фрагменти от резервата „Сердика–Средец”, а именно - подлеза с Източната порта пред сградата на Народното събрание и Президентството и подлеза с храма „Св. Петка Самарджийска”.
Реализацията на проекта ще протече в още два етапа: ІІ-ри етап – археологическите нива под пл. „Независимост” и под бул. „Кн. Мария Луиза” и ІІІ-ти етап - археологическите нива между бул. „Кн. Мария Луиза” и сградата на ЦУМ.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161