EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Част от гръцкия дълг отписан?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Част от гръцкия дълг отписан?

mail09:50 | 06.01.2012прегледи 405 коментарикоментари 0


Международният институт за финанси, ръководен от Чарлз Далара, който представлява частните кредитори в преговорите с Гърция, смята, че в следващите дни трябва да бъде постигнато споразумение по отписване на част от гръцкия дълг,  съобщава гръцката агенция АНА-МПА.
През последните дни бе отбелязан напредък на преговорите за доброволна размяна на облигации по гръцкия дълг, се казва в съобщението на международния институт за финанси. В него се подчертава, че е важно едно такова споразумение от доброволен характер да бъде сключено в близките дни въз основа на условията и параметрите, договорени на срещата на лидерите от еврозоната на 26-27 октомври в Брюксел.
Съгласно тези условия от големите банки и инвестиционни компании бе поискано да опростят 50 процента от задълженията на Гърция към тях, за да може страната да се съсредоточи върху възстановяването на икономиката си и в крайна сметка да се върне на финансовите пазари.
От май 2010 година платежоспособността на Атина се поддържа със спасителен пакет от 110 милиарда евро (144 милиарда долара) от еврозоната и Международния валутен фонд (МВФ), като бе обещана помощ от още 130 милиарда евро, ако инвеститорите се съгласят да поемат част от дълговия товар, припомня АП. Идеята е, че опрощавайки част от гръцкия дълг, частните кредитори избягват много по-големи загуби, от които са застрашени при неконтролиран фалит на страната.
Въпреки че в края на октомври еврозоната и банковите представители постигнаха принципно съгласие по преструктуриране на дълга, според което Гърция ще бъде облекчена със 100 милиарда евро, преговорите по това споразумение трябваше да приключат до края на миналата година, но все още продължават.
 


Тагове: дълг, Гърция
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg